Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 23 - 29 Μαρτίου 2023

«15% αυξημένες σε σχέση με τη χρονιά ορόσημο 2019, θα είναι φέτος οι πτήσεις προς της χώρα μας»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νέα της εβδομάδας 23 - 29 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Τα νέα της εβδομάδας 23 - 29 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

4 συνεχόμενες ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας χρησιμοποιούσε το σύστημα αυτόματης χάραξης, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα του ΟΣΕ, τα οποία έφερε στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ. Ο σταθμάρχης στην κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε πώς λειτουργούν.

54 κινήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια των βαρδιών του 59χρονου σταθμάρχη από την συγκεκριμένη κονσόλα, εκ των οποίων 9 ήταν αυτόματης χάραξης. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις  επιμένουν ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.

15 βαγόνια που ήταν σταθμευμένα στο κέντρο διαλογής στη Θεσσαλονίκη λεηλατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το σιδηροδρομικό υλικό, απλώς κατέγραψαν μια τρύπα στον μαντρότοιχο, απ’ όπου «βγήκαν» τα υλικά.


250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη θα περιλαμβάνει η κοινή σκανδιναβική πολεμική αεροπορία, όπως συμφώνησαν οι διοικητές της πολεμικής αεροπορίας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας. Στόχος φυσικά να αντιμετωπίζουν τις Ρωσικές ιμπεριαλιστικές τάσεις. Είναι προφανές ότι οι Σκανδιναβοί δεν είναι «με τον άνθρωπο». 


2,3% θα είναι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έναντι 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την πρώτη αναθεώρηση του Υπουργείου οικονομικών. Δεν θα είναι όμως ανάπτυξη «δίκαιη και με κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή αυτά που μπορεί να κάνει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση», όπως δήλωσε την Παρασκευή η Ράνια Σβίγγου.


15% αυξημένες σε σχέση με τη χρονιά ορόσημο 2019, θα είναι φέτος οι πτήσεις προς της χώρα μας, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

4η δύναμη στη Μεσόγειο παρέμεινε η Ελλάδα και το 2022. Πρώτη η Ισπανία, ακολουθούν η Ιταλία και η Τουρκία.

11,7% ήταν το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας στις αφίξεις κατά το εννεάμηνο του 2022. Ποσοστό αυξημένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019. Πέρυσι την άνοιξη η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, είχε ζητήσει την ενίσχυση του κλάδου, πρόταση που είχε υιοθετήσει πλήρως το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές.


65% επιδότηση θα παρέχει το κράτος στα ευάλωτα νοικοκυριά, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες.

100% επιδοτείται και η εγκατάσταση μπαταρίας για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

20% επιδότηση στα φωτοβολταϊκά και 90% στην μπαταρία, παρέχεται ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων.


12% αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων το 2022 σύμφωνα με την ΤτΕ. Η Αθήνα ωστόσο παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

8,2% ήταν η απόδοση των ακινήτων στο Αιγάλεω, η μεγαλύτερη σε όλη την Αθήνα. Ακολουθούν η  Νίκαια με 7,9%, τα Πατήσια με 7,8%, η Πλατεία Αττικής με 7,7%, η Ομόνοια με 7,7%, η Πλατεία Αμερικής με 7,7%, η Πλατεία Βικτωρίας με 7,3%, ο Πειραιάς με 7,1%, η Κυψέλη με 6,9% και το Κολωνάκι με 6,8%.


2 χρόνια είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας που ψήφισε στα μέσα του μήνα το Γαλλικό Κοινοβούλιο. Από τα 62 έτη στα 64. Οι αριστεροί πολιτικοί της χώρας, όπως η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν (για τον τόνο δεν παίρνω όρκο), θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση γυρίζει τη χώρα 40 χρόνια πίσω. Τότε που στο Μαγκρέμπ εργάζονταν για ψίχουλα ώστε οι Γάλλοι να το παίζουν σοσιαλιστές.

6.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές (25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας) συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Saite-Soline στη δυτική Γαλλία με πρόθεση να μπλοκάρουν τα σχέδια κατασκευής μεγα-δεξαμενών νερού που θα χρησιμοποιηθούν από την αγροτική βιομηχανία. Υποστηρίζουν ότι ο Μακρόν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό.

3 αγορές θα εποπτεύει η νέα ρυθμιστική αρχή Υδάτων, Αποβλήτων και ενέργειας στην Ελλάδα. Ξεσηκώθηκε ο «προοδευτικός κόσμος» διότι -λέει- ότι η ίδρυση της νέας αρχής ισοδυναμεί με την «ιδιωτικοποίηση του Νερού».

4 λέξεις του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν αρκετές για να ξεσηκώσουν τα πλήθη που διαδηλώνουν στη Γαλλία και πληκτρολογούν στην Ελλάδα. «Σερ αμί, σερ καμαράντ» είπε ο Γενικός Γραμματέας, κατατροπώνοντας τον γαλλομαθή δικηγόρο.


2,5 τόνοι εμπλουτισμένου μεταλλεύματος ουρανίου (UOC) που είχε χαθεί πρόσφατα από έναν χώρο φύλαξης στη Λιβύη, εντοπίστηκε δίπλα από την αποθήκη και λείπει «μόνο μια μικρή ποσότητα». Δεν ξέρω αν νιώθετε πιο ασφαλείς τώρα…


5 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το ΜέΡΑ25 την Κυριακή. «Από τότε το ΜέΡΑ25 δυνάμωσε, ωρίμασε - χωρίς να χάσει τη συνέπεια, την ειλικρίνεια, την αμεσότητά του», δήλωσε ο Γιάνης. Εύχομαι ειλικρινά μακροημέρευση.


2,3 εκατ. δικαιούχοι Market Pass που υπέβαλαν αίτηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου έλαβαν ήδη την πρώτη διπλή δόση.

22 ευρώ το μήνα είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε μονομελές νοικοκυριό.

72 ευρώ το μήνα αντιστοιχούν σε ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Κουπόνι-ασπιρίνη για αισχροκέρδεια-μαμούθ, το χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

1 ευρώ ήταν η αξία του κουπονιού-υπερόπλου που είχε εκδώσει τον Οκτώβριο του 2016 η περιφέρεια Αττικής με την ονομασία «κουπόνι λαϊκών αγορών».


16,7% ήταν ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο έναντι 15,5% τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ως απάντηση στην επίμονη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία προχώρησε σε μείωση των συντελεστών από την 1η Ιανουαρίου.

14,7% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο έναντι 15,6% τον Ιανουάριο. Η Ελλάδα δεν είχε μειώσει τους συντελεστές.


Verba Volant

Ρένα Δούρου

«Δεν γεμίζει το ψυγείο, θα μας το γεμίσει ο Αλέξης Τσίπρας».
Λυπάμαι. Καλή η προσπάθεια αλλά δεν έχει εφαρμογή για κινητό. Θα προτιμήσω Wolt ή e-Food για τα ψώνια.

Σπύρος Μπιμπίλας

«Όποιος δεν βλέπει ότι μοιάζω με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι τυφλός».
Μα τι λέτε πρόεδρε; Μέχρι και ο Βουκεφάλας θα μπερδεύονταν. Η ίδια η Ολυμπιάδα δεν θα μπορούσε να σας ξεχωρίσει. Όχι μόνο ως προς το δέμας αλλά κυρίως ως προς τη ρώμη.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός -Θα προτείνω άλλο πολιτικό πρόσωπο».
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει οψέποτε πρώτο κόμμα, ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Εκτός και αν έχει περίσσευμα αυτογνωσίας και αποφάσισε να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση εκ του ασφαλούς…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ