Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 9 - 15 Μαρτίου 2023

7 Όσκαρ κέρδισε η ταινία «Everything Everywhere All at Once», η οποία στα ελληνικά μεταφράστηκε με τον «αλεφάντειο» τίτλο «Τα πάντα όλα»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 863
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Everything Everywhere All at Once» / «Τα πάντα όλα»

Τα νέα της εβδομάδας 9 - 15 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

209 δισ. δολάρια ήταν το συνολικό ενεργητικό της Silicon Valley Bank, η οποία και κατέρρευσε ξυπνώντας μνήμες από  την κατάρρευση της Lehman Brothers και προκαλώντας φυσικά τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Janet Yellen και Bob Menendez διαφωνούν με μια πιθανή διάσωση από το κράτος.

88,59 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι συνολικές καταθέσεις στην Signature Bank, τη δεύτερη κατά σειρά τράπεζα που καταρρέει στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ημέρες. Ο πρόεδρος Biden, πάντως, όλο το Σαββατοκύριακο εξέταζε το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης.

9.922.000 δολάρια ήταν ο μισθός του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας, Greg Becker, το 2021. Μια μικρή ανταμοιβή για τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για τα χρήματα που θα κέρδιζε ένας υπάλληλος με βασικό μισθό σε 45 χρόνια και μόνο αν ταυτόχρονα είχε διαθέσιμες 15 ζωές.

226.000 δολάρια είναι ο ετήσιος μισθός του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ήτοι το 2,2% των αμοιβών  του Becker. 


10 έτη έως ισόβια είναι η ποινή για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

5 έτη μάξιμουμ είναι η ποινή για το πλημμέλημα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή. Μάλιστα…

22 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους σε δυστύχημα τρένου στο Μεξικό το 2013 εξαιτίας φθοράς στο δίκτυο που προήλθε από λεηλασία. Το γεγονός αυτό είχε σταθεί αφορμή ώστε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος να δηλώσει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ότι με κυβερνητική πρωτοβουλία η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα θα μετατραπεί σε κακούργημα. Όπερ και εγένετο.

11 μέτρα ανακούφισης για τα θύματα των Τεμπών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιπλέον αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της κλοπής ή δολιοφθοράς σιδηροδρομικού υλικού από πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα σε κακούργημα. Και οι νόμοι κύκλους κάνουν. 

8 γκόμενες είχε εις εκ των σταθμαρχών και δεν ήθελε άλλες, όπως ακούσαμε στις συνομιλίες μεταξύ τους. Οι συνομιλίες προήλθαν όχι από τίποτα υποκλοπές, αλλά από τον υπηρεσιακό ασύρματο.


24 συναπτά έτη παρουσίαζε την αθλητική εκπομπή Match of the Day ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Gary Lineker, μέχρι το προηγούμενο Σάββατο που η εκπομπή μεταδόθηκε, χωρίς παρουσιαστή, χωρίς καλεσμένους και χωρίς σχόλια για πρώτη φορά από το 1964 καθώς ο παρουσιαστής «απομακρύνθηκε προσωρινά» με απόφαση της διοίκησης του BBC, εξαιτίας σχολίου που δημοσίευσε στα social media σχετικά με τον νέο νόμο για τη μετανάστευση στη Βρετανία, τον οποίο παρομοίωσε με τις πολιτικές των Ναζί. 

1,35 εκατ. λίρες ήταν η αμοιβή του το 2022 και στο συμβόλαιό του είχε υπογράψει έναν όρο σύμφωνα με τον οποίο του απαγορεύονταν να κάνει πολιτικές τοποθετήσεις στα social media.


53.249 κενές θέσεις εργασίας ήταν καταγεγραμμένες στον κλάδο του τουρισμού για το 2022, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου των τουριστικών επιχειρήσεων. 

476 από τις προαναφερθείσες θέσεις αφορούν σε διευθυντές. 

3.763 αφορούν σε στελέχη όπως λογιστές, ειδικούς πληροφορικής και πωλητές. 

25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στη Βουλή τον Νοέμβριο με αντικείμενο τη «σημαντική αύξηση της ανεργίας». 

11,6% ήταν το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2022.

18,7% ήταν η ανεργία στο τέλος του 2018.


1-3 ήταν το αποτέλεσμα του κυριακάτικου ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού στην «Αγιά Σοφιά». Αποτέλεσμα άξιο μνείας, καθώς ήταν η πρώτη ήττα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο. Αυτό με τον αετό. 


14 άτομα - μέλη οικολογικής οργάνωσης συνέλαβε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, καθώς εμπόδιζαν την κοπή δέντρων από την πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Μεταξύ τους και ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.


7 Όσκαρ κέρδισε η ταινία «Everything Everywhere All at Once», η οποία στα ελληνικά μεταφράστηκε με τον «αλεφάντειο» τίτλο «Τα πάντα όλα». «Τι να μας πούνε τώρα οι Λάθιμοι και οι Ταρατίνοι, μιλάμε για ταινιάρα να γελάσει ο κοσμάκης»…

8 υποψηφιότητες είχε το αυτοβιογραφικό φιλμ «Elvis» (σ.σ. προφανώς ζει) αλλά δεν κέρδισε ούτε ένα αγαλματίδιο. Τυχαίο;


Verba Volant

Σπύρος Μπιμπίλας   

«Αχρείοι υποκριτές που δεν τολμάτε να βγείτε στους δρόμους, κριτικάρετε με όποιο βρόμικο τρόπο θέλετε! Δεν θα μας πτοήσετε! Εμείς τιμάμε τους αθώους που έχασαν τη ζωή τους και με χαμόγελο και χαρά, που είναι μέσα στην πορεία της ζωής, μαζί με τους νέους πάμε μπροστά να διορθώσουμε την πατρίδα μας που εσείς καταντήσατε έτσι…».
Ο πρόεδρος-Μπαμπούλας απαντά σε εκείνους που κατηγόρησαν τους κινηματίες ηθοποιούς ότι έβγαζαν σέλφι γελώντας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για τα Τέμπη, σε μια μοναδική επίδειξη του «μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις». Τι θέλετε τώρα; Πολλοί πολιτισμοί γιορτάζουν τον θάνατο γλεντώντας.

Γιάνης Βαρουφάκης 

«Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές (sic) ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος και τον υπόκοσμο να μας διχάσει. Συνεχίζουμε»!
Ο «Βόλντεμορτ των φτωχών» βρήκε αμέσως τους υπαίτιους για τον ξυλοδαρμό του. Για λίγες ώρες μόνο διότι μετά συνελήφθησαν αναρχικοί για την αποτρόπαια πράξη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο του παρακράτους της δεξιάς όπου φωλιάζει η ΔΑΠ, η ΟΝΝΕΔ, οι Ρέιντζερς και οι Κένταυροι.

Χρήστος Σπίρτζης    

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ δεν έχουμε ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη».
Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη διαχρονική ευθύνη αλλά εξαιρεί την κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος. Μιλάμε για τεράστια αχαριστία καθώς αφήνει υπονοούμενα για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και «έφαγε ψωμάκι», που θα έλεγαν και στα γήπεδα.

Πρωτοβουλία αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού  

«Του επιτεθήκαμε και ακολούθησε μια εκτεταμένη σύρραξη και συμπλοκή με δεκάδες οπαδούς του. Όλοι οι σύντροφοι/ισσες είναι καλά παρά τη συντριπτική ανισότητα της συμπλοκής».
Η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στον «zen master» Δημήτρη Βίτσα χρειάζεται μετάφραση: «Του την πέσαμε πολλοί εναντίον ενός, αλλά δεν είχαμε πάρει χαμπάρι ότι έχει μαζί του κι άλλους. Τις εισπράξαμε προφανώς, αλλά τώρα διαμαρτυρόμαστε για αδικία αφού ήταν περισσότεροι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ