Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Οι δύο υπουργοί που αλλάζουν μέχρι την πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου

Πότε διαλύεται η Βουλή - Η επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023 - Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις πρώτες κάλπες στις 21 Μαΐου - Η επικρατέστερη ημερομηνία για τη δεύτερη κάλπη

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία των εκλογών σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μια τρίμηνη προεκλογική περίοδο, εκκινώντας παράλληλα μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν, καθώς η χώρα οδεύει στις πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 είναι να παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου στη θέση τους να οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί.

Τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για Πάσχα θα είναι η Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, εκτός και αν χρειαστεί μια επιπλέον ημέρα για να ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί 22 με 30 ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 24 Απριλίου ή την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Οι πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών για τις διερευνητικές εντολές, όπου οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, ξεκινούν τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τη 10η ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλεί τους αρχηγους στο Προεδρικό Μέγαρο σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις δεύτερες κάλπες σχηματίζεται μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών.

Από τις 31 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου ορκίζεται η νέα Βουλή (που προέκυψε από τις πρώτες κάλπες), η οποία καλείται να εκλέξει και το προεδρείο. Αυτό θα γίνει σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις.

Ακολουθεί η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της νέας Βουλής μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα και 1 έδρα για 0,5 μονάδα όταν το ποσοστό είναι άνω του 25%.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο, οι δεύτερες εκλογές γίνονται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.