Πολιτικη & Οικονομια

Μοντέλο «Συμφωνίας των Πρεσπών» και με την Τουρκία προτείνει ο Φίλης

Η συνεννόηση θα πρέπει να καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελληνοτουρκικά - Φίλης: Μοντέλο «Συμφωνίας των Πρεσπών»
© George Vitsaras / SOOC

Φίλη για ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε μία πολιτική στα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Μοντέλο της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και στις διαφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο, προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα» για προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ υπογράμμισε πως η συνεννόηση των δύο χωρών θα πρέπει να καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μια δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μια στάση αλληλέγγυα και ανθρωπιστική. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην πολιτική», είπε ο κ. Φίλης.

«Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και πολιτική συγκεκριμένη. Γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την Τουρκία, έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα απ' τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη» , τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο πως μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας -Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ σε ερώτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα λέγοντας «δεν το ξέρω αυτό».

Ν. Φίλης: Νέα πολιτική κατά το πρότυπο της "συμφωνίας Πρεσπών" για το Αιγαίο | ACTION 24

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ