Πολιτικη & Οικονομια

Πρωταγωνιστές: Τι ρώτησαν τα παιδιά που βρίσκονταν στο τρένο και τι απάντησε ο πρωθυπουργός

Οι ερωτήσεις επιζώντων των Τεμπών που μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ερωτήματα επιζώντων των Τεμπών στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τις ερωτήσεις παιδιών που βρίσκονταν μέσα στο τρένο την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, απαντώντας σε αυτές.

Η πρώτη ερώτηση που μετέφερε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» Σταύρος Θεοδωράκης, ήταν αυτή της συμβούλου επικοινωνίας, Ευδοκίας Τσαγκλή, η οποία έθεσε το ερώτημα στον Πρωθυπουργό: «Αν ήμουν κόρη σας κ. Πρωθυπουργέ και μετά από αυτό που έπαθα, σας έλεγα πως φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύατε;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι είδε τα όσα είπαν δημόσια, με πολύ θάρρος, η Ευδοκία και τα υπόλοιπα παιδιά, απευθύνθηκε μέσα στην Ευδοκία μέσα από την κάμερα της εκπομπής.

«Θα έλεγα στην Ευδοκία η οποία έχει ηλικία -απ’ ό,τι κατάλαβα λίγο μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη μου κόρη- ότι έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη, να φοβάται, να ανησυχεί. Δε γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τρένο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα της έλεγα όμως ότι πρέπει τελικά να επιμείνει. Να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η δεύτερη ερώτηση ήρθε από τον φοιτητή, Άγγελο Τσιαμούρα, ο οποίος είπε ότι «μετέχει από την πρώτη στιγμή στις διαμαρτυρίες. Όχι κάτω από κομματικά λάβαρα» και θέλησε να μάθει «ποιος ακούει τα συνθήματά μας, εκτός από την αστυνομία που μας παρακολουθεί;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «πάντως εγώ τα άκουσα και μάλιστα θυμάμαι ότι ο Άγγελος είπε κιόλας ότι διαδηλώνει ως “περήφανος Έλληνας”. Και είπε και κάτι ακόμα ο Άγγελος -το οποίο το βρήκα εξαιρετικά ώριμο για ένα παιδί 20 ετών- ότι  πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα, αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε, δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας, η οποία προφανώς έχει την πρώτιστη ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Μπορώ να διαβεβαιώσω τον Άγγελο ότι τα συνθήματα των νέων παιδιών που βγήκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά, πάντως εγώ τα άκουσα και πιστεύω τα άκουσαν και πολλοί άλλοι».

Η τρίτη ερώτηση που μετέφερε στον Πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αυτή του προγραμματιστή, Στέργιου Μιναέμη: «Γιατί η Πολιτεία δεν βοήθησε κανέναν από τους πληγέντες τις πρώτες κρίσιμες ώρες; Από ρούχα μέχρι εισιτήρια για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας» και το λέει και ο Άγγελος αυτό! Ότι στις πιο δύσκολες στιγμές, η πολιτεία τους άφησε στο έλεος της καταστροφής. Δεν υπήρχε σχέδιο αντίδρασης στη Λάρισα.

«Επιτρέψτε μου εκεί να διαφωνήσω λίγο λέγοντας ότι μέσα από αυτή τη τραγωδία -τουλάχιστον- ανεδείχθη η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει γρήγορα και να αντιμετωπίσει το κατεπείγον. Και το κατεπείγον εκείνη τη στιγμή, είναι να σώσουμε ζωές», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «Μιλάω για την ΕΜΑΚ. Μιλάω για τα ασθενοφόρα. Μιλάω για το νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο άνοιξε μέσα σε δύο ώρες για να υποδεχτεί τραυματίες. Αυτή είναι η προτεραιότητα εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι, τα νέα παιδιά που βρέθηκαν στο μοιραίο αυτό βαγόνι -στα βαγόνια τα πρώτα- και είδαν με τα μάτια τους αυτή την τραγωδία να εξελίσσεται, θα πρέπει να το διαχειριστούν με τη δικιά μας υποστήριξη. Αλλά το πρώτο μας μέλημα εκείνη τη στιγμή, ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και βέβαια μετά δυστυχώς η εξαιρετικά μακάβρια αποστολή του εντοπισμού των σορών, της ταυτοποίησής τους, ώστε να μπορούν αυτές να αποδοθούν στις οικογένειές τους για να κηδευτούν».

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η τέταρτη ερώτηση ήταν αυτή του φοιτητή Εμπορικού Ναυτικού, Μιχάλη Κλάψη και αφορούσε το εμπόρευμα του εμπορικού τρένου, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμπληρώνει «δηλαδή η μεγάλη φωτιά είχε σχέση με την ουσία, με τα υλικά που μετέφερε;».

«Καμία. Το γνωρίζουμε αυτό πια με βεβαιότητα», απάντησε χωρίς δισταγμό ο Πρωθυπουργός.

Και στάθηκε στη συνωμοσιολογία που υπάρχει γύρω από το ζήτημα: «Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε, αυτό μας λένε οι ειδικοί, μία πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά -λάδια- τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση. Άρα, σε αυτό θέλω να το απαντήσω κατηγορηματικά γιατί ξέρετε -όχι μόνο στη χώρα μας- πια παντού ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίες. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία».

Τέλος, ο φοιτητής Γεωπονίας, Δημήτρης Κωσταρέλος, είπε ότι «Το τρένο συνδυάζει για εμάς οικονομική μετακίνηση με μια αίσθηση ελευθερίας και περιπλάνησης» και αναρωτήθηκε «μετά τα Τέμπη, όλα αυτά σαρώθηκαν. Σε πόσους μήνες, πόσα χρόνια θα ζήσουμε ξανά ένα ανέμελο, χωρίς φόβο, ταξίδι;», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά με ειλικρίνεια ότι «Θα πάρει χρόνο».

«Θα πάρει χρόνο, διότι... Όχι για να ξαναλειτουργήσουν τα τρένα. Το πρώτο μέλημα από την πρώτη στιγμή ήταν να εξασφαλίσουμε ως κυβέρνηση ότι τα τρένα θα επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αλλά θα πάρει καιρό να αισθανθούμε πάλι ανέμελοι μπαίνοντας στο τρένο και πρέπει να σας πω ότι αυτό το οποίο αισθανθήκαμε όλοι σε αυτή τη τραγωδία, είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς. Θα μπορούσε να συμβεί στα παιδιά μας. Η κόρη μου έχει πάρει αυτό το συγκεκριμένο δρομολόγιο, Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως όλοι μπορούσαμε να δούμε τους εαυτούς μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τα νέα παιδιά, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας ανάμεσα στα θύματα  αυτής της τραγωδίας», κατέληξε.