Πολιτικη & Οικονομια

Kόντρα κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ για το πού βρίσκεται το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα

Τι ανέφεραν Γιάννης Οικονόμου και Πόπη Τσαπανίδου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη - Οικονόμου: Ανατριχιαστικά τα νέα ηχητικά με τις συνομιλίες του σταθμάρχη
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 Kόντρα κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ για το πού βρίσκεται το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα 

Απάντηση σε όσα ανέφερε από την Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας για τη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Σήμερα δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας, αλλά πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι την Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί.

Δεν μπήκε στον κόπο βέβαια να επισκεφθεί το Σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από το Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε.

Όπως λειτούργησε κανονικά και την μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε. Επισυνάπτουμε και την αποτύπωση καταγραφής δεδομένων για το μοιραίο εκείνο βράδυ.

Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα κι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι ανεπαρκέστατη».

Σε ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου επισύναψε την αποτύπωση καταγραφής δεδομένων για το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Π. Τσαπανίδου: «Απάντηση στο τι ισχύει για το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα»

Στη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στο κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού της Λάρισας αναφέρθηκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στον Real FM, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με εργαζόμενους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες, επισκέφθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης για να δούμε όλοι σε τι κατάσταση είναι και να δοθεί μια απάντηση στα όσα ακούγονται και στο τι ισχύει. Μιλάμε, δυστυχώς, για ένα γιαπί που δεν λειτουργεί από το 2019, παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Κι όμως, μέχρι πριν λίγα λεπτά στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής ισχυριζόταν ότι λειτουργεί. Ο άνθρωπος που παραιτήθηκε και δεν εμφανιζόταν βγήκε να πει αυτό το ψέμα. Ο αρμόδιος υπουργός δεν ήξερε, δηλαδή, και δεν ξέρει, τι γίνεται μπροστά στα μάτια του. Και το ίδιο βέβαια ισχυριζόταν και ο κ. Γεραπετρίτης...», κατήγγειλε η κ. Τσαπανίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να χρησιμοποιούμε λάθος ορολογία, διότι είναι άλλο να έχει μπροστά του μια κονσόλα ο κάθε σταθμάρχης, και άλλο να μην υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας όπως το κέντρο τηλεδιοίκησης για να ελέγχεται ότι δεν έχουμε τρένα στην ίδια γραμμή».

«Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η επισκευή του συστήματος τηλεδιοίκησης, όπως μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, κόστιζε 5 με 10 χιλ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει 8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύνεκρο, τραγικό δυστύχημα, για το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη σε έναν άνθρωπο. Όμως πρόκειται για ένα έγκλημα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή μας και τα πολιτικά διλήμματα. Τον πρώτο λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Όλοι πρέπει να πάψουμε να στρέφουμε τη συζήτηση σε μεμονωμένες ευθύνες, γιατί η ευθύνη βαραίνει ένα σύστημα που είχε στα χέρια του τους σιδηροδρόμους για τέσσερα χρόνια και δεν έκανε τίποτα», σημείωσε η Πόπη Τσαπανίδου και συμπλήρωσε: «Είχαν προηγηθεί άπειρες καταγγελίες για το επίπεδο εκπαίδευσης των σταθμαρχών, για την ακαταλληλότητα των ανθρώπων που δουλεύουν στα τρένα, για την υποβάθμιση και επικινδυνότητα του δικτύου, και το υπουργείο δεν τα λάμβανε υπόψη του, και μάλιστα σε ένα δήθεν επιτελικό κράτος που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης όταν εκλέχθηκε».

Γεραπετρίτης: Πήγε σε οικοδομή και όχι στο κέντρο που λειτουργεί

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το πού βρίσκεται το κέντρο τηλεδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, μίλησε για «ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης όταν ορισμένοι πηγαίνουν σε αυτό το οποίο σήμερα είναι υπό εξέλιξη και θα καταστεί το υπερτοπικό σύστημα της Λάρισας αυτό που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο εύρος, πέρα δηλαδή από τα σημερινά 8,5 χιλιόμετρα και εμφανίζουν αυτό το οποίο σήμερα, προφανώς λόγω εργασιών, είναι σε μια οικοδομική κατάσταση και εμφανίζουν ότι δήθεν αυτό είναι ό, τι υπάρχει σήμερα. Ακριβώς δίπλα σε αυτές τις εικόνες είναι το Κέντρο Τοπικής Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο είναι πλήρως λειτουργούν και το οποίο σήμερα που μιλάμε, αλλά και την κρίσιμη νύχτα λειτουργούσε και όφειλε να λειτουργεί.

»Και αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω, όχι για άλλο λόγο, διότι πήγα εγώ ο ίδιος και έκανα αυτοψία και εξ αυτού του λόγου μπόρεσα εγώ με τη βοήθεια του σταθμού αρχών να κάνω την αυτόματη χάραξη που δεν έγινε εκείνο το βράδυ. Άρα θέλω να σας πω και να σας καλέσω αν θέλετε όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, όποτε εσείς κρίνετε να ορίσετε έναν εκπρόσωπο σας, να πάμε μαζί στο σταθμό της Λάρισας, να δούμε αν πράγματι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί η τοπική τηλεδιοίκησης της Λάρισας με την αυτόματη χάραξη. Εάν δεν λειτουργεί, τότε εγώ θα ζητήσω συγγνώμη δημόσια ενώπιον του ελληνικού λαού και θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη. Εάν όμως λειτουργεί και αποδειχθεί ότι λειτουργούσε εκείνο το βράδυ, θα περιμένω μια συγγνώμη και απέναντί μου και απέναντι στον ελληνικό λαό που παραπλανάται εξ αυτών των συνθηκών και σήμερα θα καταθέσω μόνο ένα έγγραφο γιατί τα έχω καταθέσει όλα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα καταθέσω ένα μόνο έγγραφο.»

Τσίπρας: Γιαπί ο σταθμός τηλεδιοίκησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περιοδεία του στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας δήλωσε: «Η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν είναι ένας στόχος ενός κόμματος. Είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Και πρώτα απ' όλα εκείνων που με τόσο τραγικό και απροσδόκητο τρόπο έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της. 57 αδικοχαμένες ζωές όμως ζητούν απαντήσεις. Γιατί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019 μετά από μία πυρκαγιά, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, δεν ξαναλειτούργησε ποτέ και είναι σήμερα αυτό το γιαπί;

Αν λειτουργούσε, δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο. Γιατί εδώ και 20 μέρες οι υπεύθυνες φωνές της κυβέρνησης λένε ψέματα ότι δήθεν όλα λειτουργούσαν κανονικά; Η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως. Είναι ευθύνη όλων μας να βγει στο φως. Η συγκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ύβρη απέναντι στους ανθρώπους που άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξίσου σημαντικά με τις ευθύνες της για την εγκατάλειψη κάθε δικλίδας ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ