Πολιτικη & Οικονομια

Άδωνις Γεωργιάδης: «Στο συγκεκριμένο δυστύχημα δεν ευθύνεται ο Κώστας Καραμανλής»

«Είναι ορισμός τους ανθρώπινου λάθους, είναι απολύτως προφανές τι συνέβη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι σχολίασε για τις δημοσκοπήσεις - Η ευθύνη του Καραμανλή στα Τέμπη και οι συνθήκες του δυστυχήματος

Για το δυστύχημα στα Τέμπη και την ευθύνη του Κώστα Καραμανλή μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αρχικά, ο υπουργός σχολίασε τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «ένα τόσο τραγικό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στην κυβέρνηση» και συμπλήρωσε αναφορικά με την πτώση στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας:

«Είναι η φυσιολογική αντίδραση αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Έχουμε περισσότερο μια οργή του κόσμου που οδηγεί σε μια αντισυστημική συμπεριφορά. Όλοι έχουμε στενοχωρηθεί, αλλά η στενοχώρια δεν είναι κομματικό ζήτημα, δεν υπάρχει ένας γονέας που δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι το δικό του παιδί στο τρένο».

Αναφερόμενος στη χθεσινή δημοσκόπηση είπε ότι μόλις το 8% πιστεύει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος και πρόσθεσε πως ήταν αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει.

«Είναι ορισμός τους ανθρώπινου λάθους, είναι απολύτως προφανές τι συνέβη, ότι συγκεκριμενοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση έκαναν σειρά λαθών, το ένα λάθος μετά το άλλο. Ήταν άκομψο να συζητάμε για τα λάθη του σταθμάρχη την ώρα που θάβαμε τα παιδιά».

Για το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ο ίδιος υποστήριξε πως λειτουργούσε, σημείωσε ότι «δεν το είπα από το μυαλό μου, υπάρχει καταγραφικό μηχάνημα, έχουν παραδοθεί όλα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα, είναι στοιχείο της δικογραφίας».

Συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ότι ο σταθμάρχης «είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή ότι το τρένο ήταν σε λάθος γραμμή, είχε ήχο και ένα κουμπί που αν το πάταγε θα φρέναραν τα τρένα. Ο πίνακας φώναζε, είναι όλα καταγεγραμμένα».

Τόνισε, δε, πως «υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες που θα προλάβαιναν το δυστύχημα, αλλά εδώ έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που δεν θέλουμε».

Ακολούθως, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρεπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας».

«Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα»

Μιλώντας για τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή είπε ότι «πήρε την απόφαση να παραιτηθεί σε πρώτο χρόνο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν, και πήρε πάνω του ευθύνες παραπάνω από ό,τι του αναλογούσαν, διότι τελικά την πράξη ευθύνης του Καραμανλή την πουλήσαν στην κοινωνία ως ενοχή» και συμπλήρωσε:

«Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα, η πολιτική ευθύνη είναι γενική έννοια, την ανέλαβε και με γενναιότητα, αλλά δεν ευθύνεται για το λάθος του σταθμάρχη. Ο κανιβαλισμός που ακολούθησε θα λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον, κανένας πολιτικός δεν θα θέλει να παραιτηθεί».

Τέλος, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή τόνισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα να μην είναι υποψήφιος, είναι βουλευτής Σερρών, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των Σερρών αν θα ξαναπάει στη Βουλή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ