Πολιτικη & Οικονομια

Το Μαξίμου αποφασίζει για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων

Αυτή την ώρα η σύσκεψη - Ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου
© Alexandros Michailidis / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν Γιώργος Γεραπετρίτης και οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου να ακολουθήσουν ανακοινώσεις ακόμα και εντός της ημέρας για το πότε, αλλά και με ποια μέτρα ασφαλείας θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του σιδηροδρόμου έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του νέου συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης ETCS στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έθεσαν σειρά προτάσεων για άμεση και ασφαλή επανεκκίνηση των δρομολογίων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί πρώτα στην επανέναρξη δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, στον οποίο υπάρχει πλήρης τηλεδιοίκηση, όπως και στην επαναλειτουργία των εμπορευματικών τρένων και εν συνεχεία στα επιβατικές αμαξοστοιχίες.

H Hellenic Train ανακοίνωσε ότι κάποια δρομολόγια θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται, αλλά με λεωφορεία έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, θα πραγματοποιούνται δρομολόγια σε ορισμένες διαδρομές με λεωφορεία, καθώς ακόμη δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δρομολόγια στις σιδηροδρομικές γραμμές. Αναλυτικά οι λεπτομέρειες για την δρομολόγηση των λεωφορείων θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη.

Τα μέτρα για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέντευξη Τύπου είχε κάνει αναφορά στο χρονοδιάγραμμα για το restart του σιδηροδρόμου, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει υπό όρους απόλυτης ασφάλειας.

«Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως να έχουμε εξασφαλίσει πριν τις αναγκαίες προϋποθέσεις… Όταν λέω αναγκαίο χρόνο, θα το δούμε προφανώς με όλους τους φορείς. Η επιθυμία μας είναι τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε το πλαίσιο για την επανεκκίνηση στον σιδηρόδρομο, το οποίο είναι:

  • Υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό.
  • Μείωση του μεταφορικού έργου (μείωση συρμών δρομολογίων ή μείωση σταθμών).
  • Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
  • Άμεση παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας από την ΕΕ.
  • Ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη γαλλική Alstom.
  • Ταχύτητες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.
  • Μεγαλύτερες ποινές για όσους κλέβουν καλώδια και προκαλούν δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ