Πολιτικη & Οικονομια

Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό - Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

Όσα δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πεζοί περνούν από διάβαση στην Ομόνοια
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατώτατος μισθός: Η αναφορά Γιάννη Οικονόμου στις επικείμενες ανακοινώσεις και η ισχύ από 1η Απριλίου

Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση για τον νέο κατώτατο μισθό, που θα ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, όπως έκανε σήμερα (13.3) γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επικρατέστερο είναι το σενάριο που προβλέπει αύξηση 8% έως 9,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό μεταξύ 770€-780€, ο οποίος θα ξεκινήσει να ισχύει από την Πρωταπριλιά. Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ, στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά επιδομάτων και παροχών. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και το επίδομα ανεργίας και από τα 438€ σήμερα θα ανέβει στα 473-479€. Επιπλέον, προς τα πάνω αναπροσαρμόζονται μεταξύ άλλων τα εποχικά βοηθήματα, η ειδική παροχή μητρότητας, οι αποζημιώσεις μαθητείας, πρακτικής άσκησης και προγραμμάτων κατάρτισης, οι αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και τα βοηθήματα λόγω επίσχεσης εργασίας και λήξης ανεργίας.

Οικονόμου για Τέμπη: Αναδεικνύονται οι δομικές παθογένειες του κράτους

O κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση όλου του πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας απ' τη μια να ακούσει με προσοχή, με σεβασμό, με υπευθυνότητα τις απαιτήσεις της κοινωνίας και από την άλλη να συμβάλει γόνιμα και ορθά έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να πάρουν τις απαιτούμενες απαντήσεις και να δουν ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ειλικρίνεια και αυτοκριτική αλλά και με αγώνα για την υπέρβασή τους». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και άλλα αντίστοιχα περιστατικά των τελευταίων ετών, αποδεικνύει όπως είπε τις δομικές παθογένειες του κράτους μας, αλλά «αυτές για να είμαστε ειλικρινείς δεν δημιουργήθηκαν μόνες τους ούτε το τελευταίο διάστημα». Επιπλέον, ανέφερε ότι «τώρα χρειάζεται να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας όσον αφορά τις αιτίες που μας έφεραν αντιμέτωπους με αυτό το πολύ δύσκολο παρόν, προκειμένου να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι στον τόπο μας. Η αλήθεια σώζει και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πάμε ούτε βήμα μπροστά».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί πλήρη διαλεύκανση αλλά και εγγυήσεις ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο ή αντίστοιχο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή και προφάσεις έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί και ο πρωθυπουργός πρώτος ζήτησε συγγνώμη. Είπε ότι «δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων» και συνέχισε τονίζοντας όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και στην οργή άλλο, τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μια όψη ενός νομίσματος που η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει, στον βαθμό που την αφορά ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και απαρίθμησε κινήσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί. «Γεγονός πάντως είναι ότι μετά από τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τα όσα αδιανόητα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ αλλά και μέσα από τις διώξεις που ασκήθηκαν, αναδεικνύονται συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες, που προφανώς δεν είναι τωρινές αλλά διαιωνίζονται σ' ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, στο βαθύ και αναχρονιστικό κράτος», είπε. Επιπλέον, σχολίασε ότι η κυβέρνηση πολέμησε και περιόρισε τις παθογένειες αυτές αλλά δεν μπόρεσε να εξαλείψει και είναι ανάγκη να εντοπιστούν συντονισμένα ώστε να εκλείψουν και οι τελευταίοι θύλακες δομικής αντίδρασης στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Γιάννη Οικονόμου (13/3/23)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ