Πολιτικη & Οικονομια

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σήμερα η εισήγηση Κ. Χατζηδάκη στον πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι σκιές πολιτών στο Σύνταγμα
© EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κατώτατος μισθός: Το βασικό σενάριο, το ποσοστό αύξησης και η εισήγηση Κωστή Χατζηδάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σήμερα Παρασκευή (10.3) αναμένεται να κάνει την εισήγησή του στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για μία κίνηση που «πάγωσε» μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μετά την εισήγηση του υπουργού θα ακολουθήσει - σε δεύτερο χρόνο- Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επικρατέστερο είναι το σενάριο που προβλέπει αύξηση 8% έως 9,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό μεταξύ 770€-780€, ο οποίος θα ξεκινήσει να ισχύει από την Πρωταπριλιά.

Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ, στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά επιδομάτων και παροχών. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και το επίδομα ανεργίας και από τα 438€ σήμερα θα ανέβει στα 473-479€. Επιπλέον, προς τα πάνω αναπροσαρμόζονται μεταξύ άλλων τα εποχικά βοηθήματα, η ειδική παροχή μητρότητας, οι αποζημιώσεις μαθητείας, πρακτικής άσκησης και προγραμμάτων κατάρτισης, οι αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και τα βοηθήματα λόγω επίσχεσης εργασίας και λήξης ανεργίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr0q4imgomkp)

Κατώτατος μισθός: Οι τρεις παράγοντες που θα πρέπει να σταθμιστούν 

Πηγές από το Υπουργείο Εργασίας ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι για να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός θα πρέπει να σταθμιστούν τρεις παράγοντες: οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, οι αντοχές της οικονομίας και οι ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού και θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τη νέα αύξηση επιδιώκεται να στηριχθούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να δοκιμάζονται οι αντοχές της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την αγοραστική δύναμη μιας μεγάλης μερίδας εργαζομένων και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως είναι η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, το fuel pass, το «καλάθι του νοικοκυριού», οι έκτακτες ενισχύσεις, το market pass κ.ά.

Ασφαλώς, ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, παρόλο που, από τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφεται αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, «αυτός παραμένει υψηλός και οι προβλέψεις για το 2023 εκτιμούν ότι δεν θα είναι μικρότερος από 4,5%. Την ίδια στιγμή, το 2022, η ελληνική οικονομία εν πολλοίς συνέχισε να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς». Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, το 2022, νομοθετήθηκε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 663 ευρώ, ενώ από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 713 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 7,5%. Επιπλέον, το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες, με βάση την τελευταία αύξηση του Μαΐου 2022, ανέρχεται σε 31,85 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ