Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 2 - 8 Μαρτίου 2023

33 πέτρες και 3 κομμάτια μαρμάρου από τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού βράχου της Ακρόπολης επιχείρησε να κλέψει το βράδυ της Κυριακής 26χρονος αλλοδαπός ο οποίος και συνελήφθη.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 862
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακρόπολη
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα νέα της εβδομάδας 2 - 8 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα μάλλον προδιαγεγραμμένο δυστύχημα σύγκρουσης τρένων που συνέβη στα Τέμπη. Η αδιαφορία των κυβερνήσεων αλλά και το τεράστιο πάρτι με τις εργολαβίες του ΟΣΕ είχαν σαν αποτέλεσμα το τραγικό συμβάν.

2 ακόμη άτομα αγνοούνται καθώς το δείγμα DNA που έδωσαν οι συγγενείς δεν ταιριάζει με εκείνο των σορών.

3  χρόνια και 8 μήνες ήταν υπουργός Υποδομών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αλλά δεν ολοκλήρωσε το σύστημα τηλεματικής, μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας που θα μπορούσε να αποτρέψει το συμβάν. Οι ευθύνες του για τη λειτουργία των τρένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αυταπόδεικτες, όπως και η παραίτηση του αυτονόητη. Η δικαιοσύνη θα εξετάσει τις ευθύνες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρυφτεί πίσω από υπουργικές ή άλλες ασυλίες.

70% του έργου τηλεματικής έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, και θα είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2014, διεκόπη το 2018 και ξεκίνησε ξανά η υλοποίησή του το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Too little too late.

14% του «πυρηνικού» δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέθετε πλήρως λειτουργική κάλυψη από το κρίσιμο υποσύστημα τηλεδιοίκησης ETCS, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου του 2022.

2.500.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από την Υπηρεσία Ελέγχου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για παρατυπίες της σύμβασης 717 «Εκσυγχρονισμός τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση ECTS». Θα έκαναν λάθος οι κουτόφραγκοι. Η Πέτυ Πέρκα, γενική Γραμματέας Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, εκτός από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

2 χρόνια έχει να εκδώσει έκθεση ασφαλείας η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία έχει ορισθεί από το 2013 ως η αρμόδια Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τους Σιδηροδρόμους. Η επικεφαλής της Ιωάννα Τσιαπαρίκου είναι άφαντη μετά το συμβάν.

5,5 χιλιόμετρα έβλεπε ο σταθμάρχης τα τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή αλλά δεν παρατήρησε κάτι παράξενο.

3891/11 είναι ο νόμος βάσει του οποίου ο σταθμάρχης άλλαξε δύο φορές αντικείμενο εργασίας, ως δημόσιος υπάλληλος. Τη δεύτερη επέστρεψε στον ΟΣΕ, πέρασε όλες τις εξετάσεις και ξεκίνησε να εργάζεται.

3 και όχι ένας ήταν οι σταθμάρχες βάρδιας το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΟΣΕ. Ο ένας είχε φύγει λίγο νωρίτερα. Ο δε επιθεωρητής, αμέσως μετά το δυστύχημα, ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια ενός μήνα.

5-10 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά για τον σιδηρόδρομο από τις κλοπές καλωδίων. Ο Δημήτρης Καιρίδης πρότεινε το αδίκημα κλοπής υλικών από τον σιδηρόδρομο να γίνει ιδιώνυμο. Στα κυκλώματα αυτών που κλέβουν το υλικό συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι του Οργανισμού σιδηροδρόμων, οι οποίοι βεβαίως έχουν συλληφθεί. Πολλάκις.

193 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά του ΟΣΕ το 2021, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό. Στα πανό των διαμαρτυρόμενων, το σύνθημα που δεσπόζει βεβαίως είναι «τα κέρδη τους, οι νεκροί μας».

11,71 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2019. Τα δάνεια διαγράφηκαν καθώς η Ε.Ε. γνωμοδότησε ότι η εταιρεία δεν έλαβε παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

1.389 σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα συνέβησαν το 2021 σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat.

683 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 513 τραυματίστηκαν σοβαρά. 


8 ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν την καταδίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έναντι 5 που ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση του Μιχάλη Σάλλα.

7 ανώτατοι δικαστές τον έκριναν ένοχο (έναντι 6 που μειοψήφησαν) επίσης για παράβαση καθήκοντος σε βάρος της Ελένης Ράικου, καθώς κρίθηκε ότι της ασκούσε πιέσεις για την υπόθεση Novartis.

10.000 ευρώ ήταν επίσης το πρόστιμο που επεβλήθη στον «Μίμη» αλλά έχει προσαυξήσεις 110%, ανεβάζοντας αισθητά το τελικό ποσό.

2ος πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος. Ο πρώτος ήταν την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Παππάς. Εκεί οι δικαστές «εις τας Αθήνας» αποφάσισαν ομόφωνα (13-0) την ενοχή του.

11 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κύκλωμα έκδοσης παράνομων αδειών οδήγησης στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Κορίνθου.

199 ακόμη άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Πολύς κόσμος, που θα μπορούσε να ήταν πολύς περισσότερος αν δεν υπήρχε «υποστελέχωση και αδιαφορία».

1.200 έως 1.900 ευρώ ήταν η ταρίφα για μία απλή άδεια.

3.800 ευρώ κόστιζαν τα «επαγγελματικά». Υπήρχε και η δυνατότητα για delivery με ΚΤΕΛ ή υπηρεσία ταχυμεταφορών.

610.000 ευρώ εκτιμάται ότι ήταν η λεία του κυκλώματος μόνο το τελευταίο 8μηνο. Μην απορείτε μετά γιατί η κατάσταση στους δρόμους είναι σε ύφος «ο Χάρος βγήκε παγανιά».


53 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν φέτος τη μεγαλύτερη θετική απόκλιση από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία, σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.

2,9 βαθμοί ήταν η μεγαλύτερη απόκλιση από τους μέσους όρους και παρατηρήθηκε στη Φλώρινα.


19,74% ήταν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

40,76% ήταν τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, κατά την ίδια περίοδο.

10,684 δισ. ευρώ αύξηση παρουσίασε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου. Δηλαδή η συνολική χρηματική του αξία.


33 πέτρες και 3 κομμάτια μαρμάρου από τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού βράχου της Ακρόπολης επιχείρησε να κλέψει το βράδυ της Κυριακής 26χρονος αλλοδαπός ο οποίος και συνελήφθη.


Verba volant

ΣΥΡΙΖΑ

«Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας».
Για όποιον δεν κατάλαβε, στην πρώτη περιπτωση «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», ενώ στη δεύτερη όχι. Βέβαια και τους δύο το ίδιο δικαστήριο τους δίκασε αλλά αυτές είναι μικρολεπτομέρειες που δεν έχουν σχέση με την ουσία.

Απόστολος Γκλέτσος

«…κύριε Αλαφούζο , ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ... παρακαλώ πολύ, δείτε το θέμα Χιώτη και τη συμπεριφορά του, στις τραγωδίες της χώρας... εκτιθέμεθα παγκοσμίως...»
Αφού ο (μ)πρόεδρος του ζήτησε να κατεβάσει προηγούμενη ανάρτηση με την οποία απειλούσε ότι θα δείρει τον συνάδελφο μέχρι λιποθυμίας, ο Αποστόλης κάνει αυτό που παλιοί (ιδεοληπτικοί προφανώς) αριστεροί ονόμαζαν «ρουφιανιά στο αφεντικό». Αναμένεται αντίδραση του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Oh wait, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατεβάζει για περιφερειάρχη…

Κυριάκος Βελόπουλος

«Τι δουλειά έχει ο Στράτος στο δυστύχημα #Τεμπη ; Ο Στράτος τι σχέση είχε; Γεννιούνται πολλά ερωτήματα και θα ζητήσουμε να απαντηθούν στη Βουλή! Θα αρχίσουν τις δικαιολογίες τα... τρολ τώρα»!
Ο απηνής διώκτης της καράφλας δίνει στη δημοσιότητα ένα τρέιλερ για τις μαγικές στιγμές που θα (ξανα)ζήσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Αντώνης Κανάκης

«Επικοινωνούν αυτοί οι άνθρωποι με τον εγκέφαλό τους; Δηλαδή γ…ώ τις γραβάτες σας, τα σακάκια σας, τα πτυχία σας, τις θέσεις σας, τη μούρη που πουλάτε οι δημοσιογράφοι οι έγκριτοι και σκ…ά στα μούτρα σας».
Γλώσσα Χρυσής Αυγής πασπαλισμένη με μπόλικο λυρισμό από τον εθνικό τιμητή των πάντων, τον άνθρωπο που καταγγέλλει την κατάντια της χώρας αλλά ταυτόχρονα αποθεώνει «φύσει και θέσει» την παραλυσία της μεταπολίτευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ