Πολιτικη & Οικονομια

Διπλωματικές πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία

«Έτοιμη να ανταποκριθεί η Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διπλωματικές πηγές για Ελληνοτουρκικά: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων
© EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ελληνοτουρκικά - Διπλωματικές πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος - Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται δε πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.

«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στη σεισμόπληκτη Τουρκία και χαρακτήρισε φίλο τον Νίκο Δένδια.

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης», είπε ο Τσαβούσογλου και αποκάλεσε «φίλο» τον Νίκο Δένδια.

«Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά στις έντεκα, αλλά ειδικά στο Χατάι. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους. Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης στην πραγματικότητα την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, καταστροφές. Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις. Όμως όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης που είναι η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ