Ελλαδα

Διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ προτείνει ο Τσαβούσογλου για την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας

Η τουρκική πρόταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσαβούσογλου: Τα μέτρα για την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας
© EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ελληνοτουρκικά - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η πρόταση για επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα - Διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ

Για τα μέτρα ώστε να αρχίσει ξανά ο ελληνοτουρκικός διάλογος έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Όπως είπε μιλώντας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ. αναφέρεται στην επίσκεψη Δένδια τον Απρίλιο του 2021).

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης:

  • Συνέχιση των διερευνητικών επαφών
  • Συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο
  • Συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξη προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από όλες τις διαφορετικές χώρες για τη στήριξή τους. Οι Έλληνες εξέφρασαν στην πραγματικότητα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqlnq76cte8h)

Τσαβούσογλου: Δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα

Για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: Στο παρελθόν, όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες καταστάσεις, στηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Είχαμε διαφωνίες και κλιμακώσεις, αλλά, όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει άλλη μια καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Δεν πρέπει μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να επιλύσουμε κάποιες διενέξεις και κάποια προβλήματά μας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε: «Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, οι σύμβουλοί μας πήγαν στο Βερολίνο με έξι προτάσεις για να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα και να επικεντρωθούμε σε θετική ατζέντα. Ήταν και αυτό μια πρόταση από την ελληνική πλευρά όταν ο Νίκος Δένδιας ήρθε στην Άγκυρα μετά την ένταση στην αν. Μεσόγειο.

«Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ