Πολιτικη & Οικονομια

Μωυσής Ελισάφ: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Το σπουδαίο έργο που αφήνει πίσω του και τα μαθήματα που δίδαξε με τη στάση ζωής του

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωυσής Ελισάφ
Μωυσής Ελισάφ © EUROKINISSI/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μωυσής Ελισάφ - Ο δήμαρχος Αθηναίων πέθανε σε ηλικία 69 ετών - Συλλυπητήρια μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Ο Μωυσής Ελισάφ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων έδωσε μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Η είδηση ότι πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού».

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.

Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 17/02/2023 | OPEN TV

Σακελλαροπούλου για Μωυσή Ελισάφ: «Έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους»

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του. Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν. Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη.

Μητσοτάκης για Μωυσή Ελισάφ: «Ένας φωτεινός άνθρωπος»

Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε.

Άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα τού οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.

Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον Μωυσή Ελισάφ

Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωση της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού.

Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Νίκος Ανδρουλάκης για Μωυσή Ελισάφ: «Άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης»

Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο, Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο, γιατρό και πανεπιστημιακό δάσκαλο. Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα ήταν ένα ορόσημο.

Ο Μωυσής ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το έργο του και οι προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος για Μωυσή Ελισάφ: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν ξεχωριστό άνθρωπο»

«Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα εξαιρετικά για πολλά θέματα της πόλης του».

Ευάγγελος Βενιζέλος για Μωυσή Ελισάφ: «Έδινε πάντα με τη στάση του μαθήματα αξιοπρέπειας»

Ήταν κατά βάθος πάντα διδακτικός ο αγαπημένος μας Μωυσής Ελισάφ. Έδινε πάντα με τη στάση του μαθήματα αξιοπρέπειας και πολιτισμού σε όλα τα πεδία που κινήθηκε.

Ένας πράος ηγέτης, όπως ο βιβλικός συνονόματός του. Και επιπλέον πανεπιστημιακός ερευνητής και δάσκαλος, θεραπευτής σωμάτων αλλά και ψυχών με τρυφερότητα και γνήσιο ενδιαφέρον  για τους ανθρώπους. Ένας γνήσιος λόγιος σε διαρκή επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς και ενεργό συνείδηση της ιστορίας.

Ο Μωυσής ήταν διεθνούς εμβέλειας πλεονέκτημα για τη χώρα ως πολίτης, κοσμοπολίτης, Έλληνας Εβραίος, αιρετός άρχοντας των Ιωαννιτών που έστειλαν με την εκλογή του ως δημάρχου ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός.

Η κοινή ανθρώπινη μοίρα που ενώνει και σαρώνει τα πάντα ήταν αυστηρή μαζί του, αφήνει όμως ισχυρή παρακαταθήκη ως παρηγοριά στους δικούς του ανθρώπους και ως υπόδειγμα και μέτρο σύγκρισης στους συμπολίτες του.

Το αντίο της ΚΕΔΕ στον Μωυσή Ελισάφ

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα πιο φτωχή. Έφυγε από τη ζωή, μετά από μια σύντομη αλλά άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, ο συνάδελφός μας δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ. Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια, όχι μόνον για τους οικείους του, αλλά και για τον αυτοδιοικητικό θεσμό και την πόλη που αγάπησε, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια κι ευθύνη ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019 μέχρι σήμερα.

Θα λείψει από την αυτοδιοίκηση η υπεύθυνη και μετρημένη φωνή του, ο πράος και συνάμα επίμονος χαρακτήρας του.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους δημότες του.

Ποιος ήταν ο Μωυσής Ελισάφ

Ο Μωυσής Ελισάφ, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Δήμαρχος στα Ιωάννινα εξελέγη τον Ιούνιο του 2019, ως επικεφαλής τού πολυσυλλεκτικού συνδυασμού «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Επί διετία διετέλεσε γενικός γραμματέας του Δ.Σ, ενώ για δύο δεκαετίες ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Επίσης:

  • Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ, Ισραήλ (1993-1994).
  • Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας όπου παρακολουθούνται πολυάριθμοι ασθενείς.
  • Υπήρξε ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ΄επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.
  • Ο Μωυσής Ελισάφ διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής, 47 διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών, αλλά και κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά.
  • Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα, στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.
  • Είχε εκδώσει 2 βιβλία με αντικείμενο τις διαταραχές τής οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών, καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες. Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS), το 1999. Επίσης:

  • Είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014.
  • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ