Πολιτικη & Οικονομια

«Νέα Εποχή» με νικητή τον Μωυσή Ελισάφ στον δήμο Ιωαννίνων

Πρώτη φορά στην Ελλάδα εκλέγεται ένας «Ρωμανιώτης Εβραίος δήμαρχος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωυσής Ελισάφ
Μωυσής Ελισάφ / © Νέα Εποχή

Ο γιατρός και πανεπιστημιακός Μωυσής Ελισάφ εξελέγη δήμαρχος στην πόλη των Ιωαννίνων και αυτό είναι μια πρωτιά για όλη την Ελλάδα.

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο γιατρός και πανεπιστημιακός Μωυσής Ελισάφ για τον Δήμο Ιωαννίνων με ποσοστό 50,3% έναντι του αντιπάλου του Μπέγκα Θωμά.

Η νίκη του Μωυσή Ελισάφ που προέρχεται από την κεντροαριστερά αλλά είχε και την υποστήριξη της ΝΔ έχει και συμβολική σημασία αφού είναι ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος που εκλέγεται στην Ελλάδα.

Μετά την επιβεβαιώση της νίκης του ο κ. Ελισάφ είπε:  «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με την ετυμηγορία σας, μας καταστήσατε πρωταγωνιστές των εκλογών. Μας εμπιστευτήκατε. Για μας η εμπιστοσύνη σας είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι αυτό γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες πορευτήκαμε χωρίς μηχανισμούς, χωρίς κομματική ταυτότητα.

Απευθυνθήκαμε μόνο σε σας καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του διαδρομή και το πρόγραμμά μας. Εσείς αποφασίσατε και ανοίγετε τον δρόμο στη Νέα Εποχή. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να πορευτούμε σ’ αυτόν. Δεν πανηγυρίζουμε. Αισθανόμαστε την ευθύνη.
Σήμερα οι συνδημότες μας με ένα συντριπτικό ποσοστό, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70%, απέρριψε τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία. Απέρριψε την απερχόμενη δημοτική αρχή.Έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μήνυμα για τη μεγάλη αλλαγή που επιθυμεί, μια αλλαγή προόδου. Ενωμένοι, μαζί θα συνεχίσουμε και την επόμενη Κυριακή. Έτοιμοι για συνεργασίες. Έντιμες και καθαρές. Χωρίς κανενός είδους συναλλαγή. Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τα Γιάννενα μπροστά. Να βάλουμε οριστικά στο παρελθόν παθογένειες και μιζέριες και να διεκδικήσουμε δικαίωμα στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια. Μαζί συνεχίζουμε».

Σε πρόσφατο σημείωμά του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, έγραψε κείμενο υπέρ της υποψηφιότητάς του: «Ο Μωυσής Ελισάφ δεν θέλει να γίνει δήμαρχος επειδή δεν έχει τι άλλο να κάνει. Είναι σπουδαίος γιατρός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της ειδικότητάς του. Αυτό που τον κινεί να θέσει υποψηφιότητα είναι η αγάπη για τον τόπο του και η θέληση να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην προκοπή του. Γέννημα-θρέμμα των Ιωαννίνων, αυτός και οι πρόγονοί του, έζησε όλη του τη ζωή του εκεί, με μόνη εξαίρεση τα χρόνια των σπουδών του στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη όμως και η τιμιότητα δεν αρκούν για μια πετυχημένη δημαρχιακή θητεία. Χρειάζεται και η γνώση των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων του δήμου.

Αφήνουμε για το τέλος κάτι εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω: επιτέλους ένας Ρωμανιώτης Εβραίος δήμαρχος στα Γιάννινα! Σε μια πόλη στην οποία το εβραϊκό στοιχείο υπήρξε ανέκαθεν κατεξοχήν ενσωματωμένο στην πολιτική κοινότητα. Επιτέλους, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα!

Το γεγονός αυτό θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία για την Ελλάδα και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οσο ρίγος και αποστροφή μπορεί να δημιουργεί στη Χρυσή Αυγή το ενδεχόμενο του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα, άλλο τόσο πρέπει αυτό να κινητοποιεί τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ