Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο το 2024 για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Ειδικό Μισθολόγιο το 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε σήμερα (7.2) στη Βουλή όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2024. Επιπλέον, αναφέρθηκε «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί», κάνοντας γνωστό ότι «προστίθενται η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ» και πρόσθεσε:

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση. Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι, θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «απέχουμε αρκετά για να είμαστε εκεί που θέλουμε. Κάνουμε αυτά που μπορούμε και αντέχει η χώρα μας. Το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν με υπηρηφάνεια το εθνόσημο. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο και θα υπάρξει και ειδικό μισθολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις από την 1/1/2024. Και αναφέρομαι σ΄αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, που καταψήφισε ακόμη και τα κονδύλια της Άμυνας, γιατί η Άμυνα, είπατε, δεν είναι αυτοσκοπός. Και δεν θα ψηφίσετε και σήμερα, όπως είπατε. Ελπίζω να αναθεωρήσετε. Γιατί είναι πρωτοφανής επιλογή να αντιτάξετε το παράλογο στο διάλογο. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς, κύριε Τσίπρα. Διεκδικείτε λέτε την πλειοψηφία και ταυτόχρονα λέτε ότι αποχωρείτε. Πού αποσκοπεί αυτή η σπασμωδική κίνηση. Δεν είναι κατάθεση της εντολής που πήρατε το 2029 από τους ψηφοφόρους σας ή είναι πρόωρη παραδοχή ήττας σε λίγους μήνες. Ελπίζω να μην είναι προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής. Αυτό σημαίνει προσχώρηση σε κάθε πλατεία. Αναρωτιέμαι αν με τέτοιου είδους συμπεριφορές μήπως δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Πού είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και τη δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες» ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα του είπε: «διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη νομοθετική πρωτοβουλία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη «είπε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και οι ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις