Ελλαδα

Η πορεία της «Μπάρμπαρα» μετά το «χτύπημα» σε Αττική και Εύβοια

Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Η πορεία του χιονιά - Οι περιοχές με έντονα φαινόμενα και χιονοπτώσεις - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ

Μετά την Αττική και την Εύβοια οι χιονοπτώσεις ανεβαίνουν βορειότερα, σύμφωνα με το νέο, επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καιρό των επόμενων ωρών. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» μετά το πέρασμά της από την Αττική, πλήττει στη Μαγνησία. Στον Βόλο τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης

| Ποια σχολεία είναι σήμερα (7.2) κλειστά στην Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Ειδικά για την Αττική αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Μαγνησία - Το' στρωσε για τα καλά στον Βόλο

Σφοδρή χιονόπτωση «σαρώνει» όλη τη Μαγνησία και τα πάντα έχουν καλυφθεί από το χιόνι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα, ενώ οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στον Βόλο η χιονόπτωση από τις 02:30 τα ξημερώματα είναι ιδιαίτερα σφοδρή και τα κυκλοφοριακά προβλήματα ήδη είναι σημαντικά, καθώς τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για να κινηθούν περιμετρικά της πόλης, αλλά και σε πολλές περιοχές μέσα στην πόλη. Η ορατότητα και μέσα στον Βόλο είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της σφοδρότητας και της πυκνότητας της χιονόπτωσης. Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ακόμα και στην παραλία, ενώ από την πολύ έντονη χιονόπτωση το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά σε συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό, ο οποίος αποχιονίζεται συνεχώς αλλά σε ορισμένα σημεία όπως στο τούνελ της Γορίτσας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες εκχιονιστικά προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς άξονες του Βόλου, ενώ συνεχώς κινούνται υδροφόρες του δήμου Βόλου, αλλά και ιδιωτών, και ρίχνουν θαλασσινό νερό, προκειμένου να αποπαγοποιήσουν το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι μηδενική σε όλη την περιοχή, ακόμα και στο κέντρο του Βόλου. Οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν εκτελούν δρομολόγια από το πρωί και ίσως λειτουργήσουν αργότερα μόνο όσες λεωφορειακές γραμμές εξυπηρετούν το κέντρο του Βόλου, αφού προς τα προάστια, και κυρίως προς τα βόρεια, είναι δύσκολη η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπεραστικές συγκοινωνίες και δεν έχουν εκτελεσθεί τα δεκάδες πρωινά δρομολόγια προς διάφορους προορισμούς και κανένα προς το Πήλιο.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και περιφερειακά, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κλειστά είναι σήμερα και τα σχολεία στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου με απόφαση των δημάρχων.

Στις 6.30 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στο μηδέν στον Βόλο, ενώ στα Χάνια του Πηλίου τα θερμόμετρα έδειχναν μείον 9 βαθμούς. Η κατάσταση προς το Πήλιο είναι πολύ δύσκολη, αφού χιονίζει ακατάπαυστα από τη νύχτα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά στα Χάνια. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό αφού καθαρίζεται και αποχιονίζεται συνεχώς από τα 75 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου,και κυρίως από τον Ανω Βόλο και πάνω.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και στο παραθαλάσσιο μέτωπο και τα μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και κυρίως τον οδικό άξονα Βόλου-Καλών Νερών-Αργαλαστής. Οι έξοδοι του Βόλου, προς Λάρισα και Αθήνα αποχιονίζονται συνεχώς, αλλά υπάρχουν ήδη προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-θεσσαλονίκης στις περιοχές του Αλμυρού, της Σούρπης, των Αγίων Θεοδώρων και του Πτελεού, όπου επικρατεί χιονοθύελλα και καταβάλλονται προσπάθειες για να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος και να μη σταματήσει η κίνηση των αυτοκινήτων». 

Η πρόγνωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» από το Meteo και την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Meteo, χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα Τρίτη (7.2) σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε Σποράδες, Εύβοια και χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, παγετός τις βραδινές και πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά και τοπικά ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ισχυροί βόρειοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:

Συγκεκριμένα, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα) με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες έως το μεσημέρι κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ.

Η ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα (7.2) σε όλη την Ελλάδα

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου , πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα εως το μεσημέρι 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 5 με 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά,καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου.
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες(κυρίως στα δυτικά τμήματα), και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις.Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατα διαστήματα στις βορειότερες περιοχές αναμένεται πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλόνωνται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου .Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λιγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι:Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 03 βαθμούς Κελσίου.