- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο διευθυντής του Bellingcat εγκαταλείπει τη Βιέννη μετά από απειλές από τη Ρωσία
Ο Γκρόζεφ είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι
Ρωσία: Ο διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat εγκαταλείπει τη Βιέννη μετά από απειλές
Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη έπειτα από 20 χρόνια διαμονής επειδή πιθανότατα απειλείται η ασφάλειά του.
Στην απόφασή του αυτή ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter, με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν» (Der Mann, der Putins Killer jagt), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Moscow Times. «Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί» δήλωσε ο Γκρόζεφ.
Austria expels four Russian "diplomats", two from the Embassy in Vienna and two from the United Nations, for "acts incompatible with their diplomatic status". https://t.co/Uvp1ireId9
— Christo Grozev (@christogrozev) February 2, 2023
Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στη Βιέννη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.
Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα τού Αλεξέι Ναβάλνι είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης.
Τα μέσα Bellingcat, The Insider, CNN και Der Spiegel είχαν αποκαλύψει ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδεχομένως να εμπλέκεται στη δηλητηρίασή του. Εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.
Τον Ιούλιο η FSB τον κατηγόρησε ότι συνδράμει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τάχα ετοίμαζαν μια επιχείρηση «διαφυγής» Ρώσων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας μαζί με τα αεροσκάφη τους. Η FSB ισχυρίσθηκε ότι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να «στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους» υποσχόμενοι ως αμοιβή ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και υπηκοότητα μιας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ερεύνησε εκτός από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και τη συντριβή του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς το 2014 (μέρος των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει χρησιμοποιήθηκε από πλευρά των κατηγόρων στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδείχθηκε ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε με ρωσικό πύραυλο Buk).
Τον Δεκέμβριο του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκρόζεφ.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Αυστρία κήρυξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες ανεπιθύμητα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση τού υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας αναφέρεται ότι οι απελαθέντες «προέβαιναν σε ενέργειες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα». Οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier θεωρούνται ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Novaya Gazeta Europe,
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.