Πολιτικη & Οικονομια

Οι 10 ειδήσεις που πάντα σοκάρουν το πανελλήνιο

«Μας κάνουν να πέφτουμε από τα σύννεφα σε τακτά χρονικά διαστήματα…»

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος φτιάχνει μια λίστα με τις ειδήσεις που εκπλήσσουν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.

Η έκπληξη με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί δημοσιογράφοι το ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πάρε δώσε με νονούς της νύχτας α) με διασκεδάζει β) επιβεβαιώνει την απόσταση που χωρίζει τη δημοσιογραφική από την πραγματική ζωή και γ) με κάνει να θέλω να φτιάξω μια λίστα με τις ειδήσεις που σκάνε «σαν κεραυνός εν αιθρία», «σοκάρουν το πανελλήνιο» και μας κάνουν να πέφτουμε από τα σύννεφα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

1. Υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που τα έχουν κάνει πλακάκια με νονούς της νύχτας.

Σοκ στο πανελλήνιο γιατί όλοι νομίζουμε ότι η ασυδοσία των περισσότερων νυχτερινών κέντρων, μπαρ, κλαμπ κλπ είναι εντελώς τυχαία ή αποτέλεσμα αποκλειστικά της αμέλειας των ένστολων. Όλοι σκεφτόμαστε ότι η ευκολία με την οποία κινείται ο υπόκοσμος στη χώρα είναι μόνο αποτέλεσμα της απραξίας και κανενός μας δεν πάει ο νους σε πάρε-δώσε αστυνομίας-οργανωμένου εγκλήματος.

2. Γιατροί που πιάνονται με φακελάκι

Σοκ στο πανελλήνιο αφού οι ίδιοι οι γιατροί συνεχώς επικαλούνται τον «Όρκο στον Ιπποκράτη» (πολύ σοφή επιλογή όρκου αφού πολλοί γιατροί είναι χριστιανοί και προτιμούν να ορκίζονται σε κάτι που είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει). Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν το επάγγελμά τους «λειτούργημα» (απαιτώντας έτσι ειδική μεταχείριση) θα μπορούσαν να εκβιάζουν τους ασθενείς που τους έχουν ανάγκη;

3. Δημοσιογράφοι που εκβιάζουν

Σοκ στο πανελλήνιο αφού και οι δημοσιογράφοι, όπως οι γιατροί, δεν κάνουν επάγγελμα αλλά «ασκούν λειτούργημα» (φράση η οποία κανονικά πρέπει να είναι συνθηματικό για ελέγχους). Ποιος να πιστέψει ας πούμε ότι ο μαχητικός δημοσιογράφος που περιγράφει επιχειρήσεις ή συμπολίτες που μπλέκονται σε βρωμοδουλειές χωρίς να τους κατονομάζει απλώς ρίχνει τα δίχτυα του, ελπίζοντας οι ανώνυμοι των ρεπορτάζ του να θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι (κι ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει τίποτα να μη θέλουν να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους); 

4. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το μεταναστευτικό που λειτουργούν ως διακινητές

Σοκ στο πανελλήνιο γιατί ποιος θα περίμενε ποτέ οι επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα (και άρα οι αποδοχές των στελεχών τους) εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου οι μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται ή τουλάχιστον να μη μειώνονται. Ποιος θα περίμενε επιχειρήσεις στις οποίες ουσιαστικά δεν ασκείται κανένας έλεγχος να εκμεταλλεύονται την απουσία ελέγχου.

5. Ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών ή ηλικιωμένων στα οποία αποκαλύπτονται λαμογιές, κακοποιήσεις κλπ

Σοκ στο πανελλήνιο που σε ιδρύματα τα οποία είναι πέρα και πάνω από κάθε έλεγχο, είτε εξαιτίας της νομοθεσίας, είτε εξ αιτίας της βολικής επικάλυψης αρμοδιοτήτων, είτε εξαιτίας των δημοσίων σχέσεων τους, μπορεί να κακοποιούνται ηλικιωμένοι και παιδιά και να γίνεται οικονομικό πάρτι; Όπως και στις ΜΚΟ πιο πάνω, κανείς δεν θα φανταζόταν ότι η απουσία ελέγχου λειτουργεί ως πράσινο φως για τους πονηρούς. 

6. Παρακολουθήσεις

Σοκ στο πανελλήνιο που ενώ υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες αυτές παρακολουθούν πολιτικούς, δημοσιογράφους και αξιωματικούς και όχι μανάβηδες, υδραυλικούς και ιδιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονται στη διεκπεραίωση. Το σοκ πολλαπλασιάζεται επειδή η δράση των μυστικών υπηρεσιών δεν αναρτάται στη διαύγεια. Για να μη μιλήσω για το σοκ όταν σε μια ελληνική δημόσια υπηρεσία που δρα μυστικά παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και κομματοκρατίας. Ποιος να το περίμενε;   

7. Σεξουαλικά σκάνδαλα με ιερείς, μοναχούς κλπ

Σοκ στο πανελλήνιο που η φύση δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολος αντίπαλος, σοκ που ενήλικοι οι οποίοι ζουν όλοι μαζί σε έναν χώρο κάνουν ό,τι αναπόφευκτα κάνουν πολλοί ενήλικοι που ζουν όλοι μαζί σε έναν χώρο, σοκ που ενήλικοι των οποίων η σεξουαλική επιθυμία γίνεται αιτία για μπούλινγκ βρίσκουν καταφύγιο σε έναν θεσμό στον οποίο νιώθουν (και σε ένα βαθμό είναι) προφυλαγμένοι.

8. Νεκροί στην άσφαλτο

Σοκ στο πανελλήνιο που άνθρωποι σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα μετά από παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε μια χώρα στην οποία δεν επιβάλλεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Σοκ που η κυκλοφορία οχημάτων δεν αυτορυθμίζεται και που, εκτός από την οικονομία, το αόρατο χέρι δεν υπάρχει ούτε στην άσφαλτο. 

9. Καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα

Σοκ στο πανελλήνιο που σε μια χώρα στην οποία η αυθαίρετη δόμηση είναι εθνικό σπορ προστατευόμενο από την πολιτεία ως πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ακόμα και μια απλή σχετικά δυνατή βροχή μπορεί να προκαλέσει μια τραγωδία.

10. Οπαδική βία

Σοκ στο πανελλήνιο που ενώ η πολιτεία επιτρέπει στις εγκληματικές οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται «σύνδεσμοι φιλάθλων» να λειτουργούν ανενόχλητες, να κάνουν τα γήπεδα πεδία μάχης και να οργανώνουν επιθέσεις σε «αλλόθρησκους», αυτές οι επιθέσεις μπορεί καμιά φορά να είναι θανατηφόρες. Ξέρουμε ότι οι χουλιγκάνοι δέρνουν και μαχαιρώνουν αλλά ποιος μπορεί να περίμενε να σκοτώνουν κιόλας; Απ’ ότι φαίνεται κανείς. Και μπράβο μας.

ΥΓ – Σίγουρα θα ξεχνάω κάποιες σοκαριστικές ειδήσεις και τους ζητώ συγγνώμη. Την επόμενη φορά.