Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 2 - 8 Φεβρουαρίου 2023

7,7 και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχύς των σεισμών, οι οποίοι σκόρπισαν τον θάνατο στον νότο της Τουρκίας και στη Βόρεια Συρία.

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 858
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 2 - 8 Φεβρουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

9 θέσεις κέρδισε η Ελλάδα στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο. ΧΟΥΝΤΑ.

25η είναι πλέον η χώρα μας στη σχετική κατάταξη έναντι της 34ης πέρυσι.

39η θέση και προτελευταία στην Ευρώπη ήταν η θέση της χώρας στην ίδια λίστα το 2018. Συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης με τον λαό, ωστόσο, υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.


118.000 είναι οι συνολικές απώλειες του ρωσικού στρατού, δηλαδή όσοι τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, θανάτου, ή αγνοούνται, σύμφωνα με έρευνα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του ρώσικου ιστότοπου Mediazona. 

13.030 είναι οι ταυτοποιημένοι Ρώσοι που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

1.665, δηλαδή σχεδόν το 15%, ήταν αξιωματικοί. Ανάμεσά τους ήταν 4 στρατηγοί και 54 συνταγματάρχες.  

38.000 εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι έχουν φθάσει οι Ρώσοι νεκροί, σύμφωνα μόνο με επιβεβαιωμένα στοιχεία.

4.500 αγγελίες αναζήτησης προσώπων έχει εντοπίσει μόνο στα social media το BBC. 


20% αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε ο όγκος των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική Θάλασσα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά και είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο 2004-2013. Πριν προλάβετε να πανηγυρίσετε και δικαιώσετε τον Τραμπ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ποια κλιματική αλλαγή;), δείτε και άλλες πηγές.

13,35 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν η έκταση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο τον Ιανουάριο του 2023, η τρίτη χαμηλότερη μέτρηση όσων ετών υπάρχουν στοιχεία από δορυφόρο σύμφωνα με μελέτες του National Snow and Ice Data Center (NSIDC) στο πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, ενός από τα 35 σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ. 

2,26 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική, παραμένοντας σειστορικό χαμηλό γι’ αυτή την περίοδο του έτους.


27,7 εκατ. δολάρια κέρδη ανακοίνωσε για το 2022 η BP έναντι μόλις 12,8 δισ. δολάρια κέρδη το περασμένο έτος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει νικητές και κερδισμένους. 

200 με 250 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings τα επόμενα πέντε έτη για την αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ καθώς ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της εταιρείας.

350 εκατομμύρια ευρώ έφθασε να χρωστάει η ΔΕΚΟ στη ΔΕΗ αλλά υπάρχουν ακόμη και σήμερα μέσα ενημέρωσης και αντιπολιτευόμενοι οι οποίοι μιλούν για ξεπούλημα. 

145 εκατ. ευρώ χρωστούσε στη ΔΕΗ το 2012. 

400 εκατ. ευρώ αρνητική θέση είχε η ΛΑΡΚΟ το 2022 λόγω συνεχών ζημιογόνων χρήσεων. Ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της ήταν του 2014. 

90 εκατ. ευρώ ζημία είχε το 2019. 

136 εκατ. ευρώ ήταν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ για τις οποίες καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι πολιτικάντηδες δεν έχουν φυσικά ιδεολογία. 

170 εκατ. ευρώ έχουν φθάσει πλέον τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν (μαζί με τα πρόστιμα) καθώς, παρά την καταδίκη, τα ποσά δεν ανακτήθηκαν από το 2015 και μετά. 

4,3 εκατ. ευρώ επιβαρύνονται οι Έλληνες πολίτες για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης που η ΛΑΡΚΟ δεν επιστρέφει τα λεφτά – που δεν έχει, άλλωστε, να δώσει.


2,7 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία διαμερίσματος ιδιοκτησίας της οικογένειας Λεβέντη στην Ηρώδου Αττικού το οποίο βγήκε στο σφυρί για 100.000 ευρώ.


4.000 θεατές είναι η χωρητικότητα των καθημένων στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου όπου μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

2.500 καθήμενοι χωρούν στο Ιβανώφειο, όπου επίσης έκανε ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ομιλία στην οποία η Πόπη Τσαπανίδου τον κάλεσε στη σκηνή λέγοντας «πρόεδρε, έλα με φόρα».


7,7 και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχύς των σεισμών, οι οποίοι σκόρπισαν τον θάνατο στον νότο της Τουρκίας και στη Βόρεια Συρία. 

4.825 ήταν ο αριθμός των νεκρών μέχρι το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000. Ελπίζουμε να κάνουν λάθος. 

45 χώρες έχουν προσφερθεί να στείλουν βοήθεια. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η αποστολή απαρτίζεται από 21 πυροσβέστες της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, 2 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ. Μαζί τους στείλαμε και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, για τον οποίο άφησε ήδη αιχμές ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μη σπάσουμε και την παράδοση.

1.000 φορές μεγαλύτερος από τα 5,9 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την Αθήνα το 1999, αφήνοντας 100.000 ανθρώπους άστεγους, ήταν ο σεισμός στην Τουρκία σύμφωνα με τον επίσης σεισμολόγο Άκη Τσελέντη. 

-7° Κελσίου έδειχνε το θερμόμετρο τα ξημερώματα της Τρίτης, μία ημέρα μετά το σεισμό. 

33.000 σεισμικές δονήσεις χτύπησαν την Τουρκία το 2020. 332 εξ αυτών ήταν μεγαλύτερες από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

9,4-9,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συνέβη στις 22 Μαΐου 1960 στην πόλη Lumaco της Χιλής. Η διάρκειά του ήταν 10 λεπτά!

8,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ελλάδα. Συνέβη στις 12 Οκτωβρίου 1856 στη Ρόδο και άφησε πίσω του 618 θύματα.


Verba volant

Χρήστος Σπίρτζης
«Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο».

Ο σκοπός -ως γνωστόν- αγιάζει τα μέσα και εμείς οι «πολύ δημοκράτες» δεν θα ανεχτούμε όσους δεν ξέρουν το συμφέρον τους. Άλλωστε ο Ιωσήφ, ο Ενβέρ, ο Νικολάε, ο Κιμ Γιόνγκ, ο Φιντέλ και τόσοι άλλοι, εγκατέστησαν όμορφες, ιδανικές δημοκρατίες με επίκεντρο τον άνθρωπο παρά το γεγονός ότι σκοτεινά κέντρα επιχείρησαν να τους εμποδίσουν.

Ευθύμιος Λέκκας
«Είναι σεισμοί-Γολιάθ, πιθανόν να γίνουν σεισμοί σε Ισραήλ, Συρία, Βηρυτό».

Πιθανόν και όχι. Προχωράμε.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
«Μας γεννά η θυσία των ωραιότερων ανθρώπων που πάτησαν τη γη. Ερχόμαστε από τους αιώνες. Κι εσείς, προσωρινοί διαχειριστές της αθλιότητας, ακαλλιέργητοι δούλοι της ασχήμιας, νομίζετε πως ορίζετε τις ζωές μας»…
Αν είσαι υπηρέτης του «έντεχνου», είναι αδύνατον να αποτινάξεις τον στόμφο και τον λυρισμό ακόμη και αν παραγγέλνεις σουβλάκια. «Θέλω δύο ηδύσματα του ουρανίσκου πλήρη. Αυτή την αρχέγονη τροφή των κατοίκων του ομφαλού του κόσμου». Τώρα αν «το παιδί» θα σου φέρει ένα κοτομπέικον και μια πίτσα σε ταψάκι είναι άλλο θέμα…

Κλέων Γρηγοριάδης
«Η διαφορά Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με παράδειγμα: Έστω ότι έχουμε δύο βασανιστές ο μεν Κ. Μητσοτάκης θα μας βασανίσει με σθένος ενώ ο Α. Τσίπρας με βαριά καρδιά. Το ζήτημα δεν είναι να διαλέξουμε βασανιστή αλλά να ξεφύγουμε από το βασανιστήριο».

«Είναι καλύτερα να είμαστε βίαιοι, αν έχουμε βία μέσα μας, παρά να φοράμε τον μανδύα της μη-βίας για να καλύψει την ανικανότητά μας»,. έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι. Σ’ έφαγα, μουστάκια…

Σοφία & Ελευθερία Τσιάρτα
«Ουδεμία απολύτως σχέση έχουμε ή πρόκειται ή θέλουμε να έχουμε με την προσφάτως ανακύψασα πολιτική δραστηριότητα του ανωτέρω (σ.σ. του Τσιάρτα) και την υποψηφιότητά του με συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό».
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, η μητέρα και η αδελφή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή έκαναν πραγματικότητα τη φράση «δεν θα τον ψηφίσει ούτε η μάνα του».