Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 19 - 25 Ιανουαρίου 2023

418 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από το Μάτσου Πίτσου εν μέσω ταραχών που συγκλονίζουν το Περού

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 856
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 19 - 25 Ιανουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εμπιστευόμενοι έναν νέο «ψευτογιατρό». Αντιλαμβάνομαι πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κανείς θύμα απατεώνων μέσα στην απελπισία του αλλά αναρωτιέμαι γιατί κοντινοί τους άνθρωποι δεν είχαν την ψυχραιμία να κάνουν έστω υποτυπωδώς μία έρευνα, ιδίως μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις για τον Δρ. Κοντό. 

900.000 ευρώ τουλάχιστον ήταν η λεία του φερόμενου ως απατεώνα και των συνεργών του, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας. Ο συνήγορος του φυσιοθεραπευτή, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία παρίστανε τον γιατρό, δήλωσε ότι θα μηνύσει τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν τις αποκαλύψεις.


5 αναβαθμισμένα F-16 διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα. «Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία, να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο» δήλωσε στο Mega o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

83 F-16 Viper θα αποκτήσει συνολικά η Ελλάδα.

10 Rafale βρίσκονται ήδη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.


30 τουλάχιστον ημέρες ακόμη θα μείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, καθώς απερρίφθη το αίτημα για αποφυλάκισή της. Ο συνήγορός της (πέρα από τη νέα επίδειξη γαλλοφωνίας) έκανε λόγο για βασανιστήρια των βελγικών αστυνομικών αρχών. Δεν ξέρω πόσο καλά θα πάει αυτό. 


50% των συνταξιούχων θα διαπιστώσουν το 2023 ότι λαμβάνουν μια επιπλέον σύνταξη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με video στο YouΤube, έχει υποστηρίξει ότι οι αυξήσεις γίνονται εξαιτίας νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017. 

910.000 συνταξιούχοι έχουν «προσωπική διαφορά». Δηλαδή έπαιρναν περισσότερα χρήματα απ’ όσα προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς ο πρώην υπουργός άφησε για τους επόμενους το ψαλίδισμα των αποδοχών. 

7,75% είναι η αύξηση των συντάξεων, η καταβολή των οποίων θα γίνει τις επόμενες ημέρες. 

500.000 συντάξεις εξέδωσε πέρυσι ο ΕΦΚΑ, μηδενίζοντας ουσιαστικά το στοκ που ταλαιπωρούσε τους πολίτες εδώ και δεκαετίες. «Διέλυσε όλο τον μηχανισμό που είχαμε εμείς με 600 νέους επιστήμονες για την έκδοση συντάξεων, έβαλε 485 δικηγόρους οι οποίοι σε 4 μήνες έχουν καταφέρει να βγάλουν 50 συντάξεις, εκ των οποίων οι 38 γύρισαν πίσω γιατί ήταν λάθος» αυτό είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο, στηλιτεύοντας την πολιτική Χατζηδάκη. 

127.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις παραμένουν στο συρτάρι. Η εκκαθάρισή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. 


500 διαφημιζόμενοι στο Twitter ανέστειλαν τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα μετά την εξαγορά της από τον Ίλον Μασκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Information. 

40% χαμηλότερα ήταν τα έσοδα του Τwitter σε σχέση με την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο. 


170.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να αξιολογηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς ξεκινά η τρίτη φάση αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Μαντέψτε. Αυτοί που είναι δουλειά τους να αξιολογούν βάσει όσων δίδαξαν, αρνούνται να αξιολογηθούν οι ίδιοι. Διά του τρόπου αυτού έχουν μετατρέψει τη Νίκη Κεραμέως σε σύμβολο αντίστασης όλων των υπολοίπων κατά του βαθέος συνδικαλιστικού κράτους και πιθανώς τη μοναδική υπουργό Παιδείας στη Μεταπολίτευση η οποία διατηρεί τη δημοφιλία της. 


17 εκατ. ευρώ ήταν η ζημία της ΕΥΔΑΠ από την επένδυσή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, όπως αναφέρει η εισηγμένη, δίνοντας τις σχετικές διευκρινίσεις μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ πάντως έχουν υποστηρίξει ότι ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης εκείνος ο οποίος έκανε αγώνα για να πετύχει η ΑΜΚ της Αττικής. 


98,6% είναι η πληρότητα σε αυτοτελείς κατοικίες και διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο της Αποκριάς στην Πάτρα. Χαλάει λίγο το αφήγημα ότι η «απόδραση» για τριήμερο αφορά πολύ λίγους και ότι γίνεται με επιδόματα. 


3,5 δις άντλησε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Δημοκρατία με επιτόκιο 4,4% και σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αποτυχία, καθώς σε απόλυτα νούμερα το επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο από πέρυσι.

197 μονάδες βάσης ήταν η διαφορά επιτοκίου με το γερμανικό Bund, στις 16 Ιανουαρίου. 

1.687,5 μονάδες βάσης ήταν το spread στις 6 Ιουλίου του 2015. 

321,9 μονάδες βάσης ήταν το ίδιο spread  στις 27 Μαΐου 2019. 


8,9% μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Metron Analysis.

38% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση.

18% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση.

9,7% είναι η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ στην ίδια δημοσκόπηση. 


6,1% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της RASS.

13,9% δίνει η ίδια δημοσκόπηση στο ΠΑΣΟΚ.

41,1% είναι οι θετικές γνώμες για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος –σύμφωνα με τη δημοσκόπηση– είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός με θετικό ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 43,2% θετικές γνώμες και 46,4% αρνητικές.


418 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από το Μάτσου Πίτσου εν μέσω ταραχών που συγκλονίζουν το Περού. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέστρεψαν τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τις αρχές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να εγκλωβιστούν. 

45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ταραχές στην χώρα της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Λαού». Οι ταραχές ξέσπασαν στο Περού μετά την παύση, σύλληψη και προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος  κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα» διατάσσοντας να διαλυθεί το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από το αξίωμα.


Verba Volant

Νατάσσα Μποφίλιου
«Ο κυριότερος λόγος, νομίζω, που έγινε όλο αυτό, δεν είναι επειδή είμαι γυναίκα, είναι επειδή είμαι γυναίκα αριστερή και έχω το θάρρος της γνώμης μου».
Βολικό αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη. Ότι δηλαδή η κριτική γίνεται διότι πολλοί πιστεύουν ότι εργαλειοποιεί τα πάντα και μάλιστα με ανερμάτιστο τρόπο. Όπως ακριβώς έγινε και με τη  συγκεκριμένη δήλωση, που χρησιμοποιείται το φύλο και η ιδεολογία ως ασπίδα για προσωπικές συμπεριφορές και απόψεις.

Ευάγγελος Αντώναρος 

«Ευχαριστώ τις πολλές φίλες και φίλους που με συγχαίρουν με διάφορους τρόπους για κάτι που δεν έχει γίνει».
Ο χρησμός του δεξιού πολιτικού στο Τwitter είναι ξεκάθαρος. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο André Breton: «Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να απεικονίσει ένα άλογο που καλπάζει σε μια ντομάτα είναι ένας ηλίθιος». 

Δημήτρης Ζερβουδάκης  

«Ας τολμήσουμε παρέα ένα νέο ΕΑΜ».
Ο υποψήφιος βουλευτής-τραγουδιστής (με το κόμμα του ανθρώπου που έκλεισε τις τράπεζες), οραματίζεται την αναζωπύρωση του εμφυλίου και εκφράζει την άποψή του δημόσια, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν βέβαια είχε επικρατήσει η ιδεολογία του κομμουνισμού, δεν θα ήταν πολύ πιθανόν να μπορεί κανείς ελεύθερα να εκφράσει την επιθυμία για έναν νέο ΕΔΕΣ.

Γιώργος Καραμίχος 

«Αρνήθηκα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επίδαυρο όταν δούλευα ως πορτιέρης στην Αμερική».
Και εμένα μου είχε προτείνει το CNN να αντικαταστήσω τον Larry King αλλά την περίοδο εκείνη δούλευα σε ένα σοβαρό project για την εισαγωγή καπέλων με ανεμιστηράκια από την PRC (Κίνα). «Όλα θέμα επιλογών, φίλος».