Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Θωρακίσαμε τα σύνορα - Ανέπνευσαν τα νησιά

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης: Στοίχημα διαρκείας το μεταναστευτικό, αλλά και πεδίο παραγωγής μύθων και fake news
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης - Εκδήλωση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: Στοίχημα διαρκείας το μεταναστευτικό, αλλά και πεδίο παραγωγής μύθων και fake news

Το μεταναστευτικό είναι ένα στοίχημα διαρκείας που απαιτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ετοιμότητα, αλλά και ένα πεδίο παραγωγής μύθων και fake news, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια συνοπτική σύγκριση του κυβερνητικού έργου με την κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ το 2019, τόνισε ότι "θωρακίσαμε τη χώρα και την Ευρώπη" αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες από τους διακινητές.

Σημείωσε ότι άλλαξαν όλα στο μεταναστευτικό από το 2019 όταν «το διοικητικό χάος μέχρι το καλοκαίρι που παραλάβαμε, διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο, θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο που υψώθηκαν και εκεί που τάχα δεν υπήρχαν, στο Αιγαίο, ενώ τα αίσχη της Μόριας έγιναν σύγχρονες δομές».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης την 1η Μαρτίου του 2020 να θωρακίσει τα σύνορα να αποτρέψει «με κάθε μέσο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων» ενώ όπως είπε, αυτή την επιτυχία την διασφάλισε και η ενότητα των πολιτών και ειδικά των ακριτών μας.

Μητσοτάκης: Ο καθορισμός των συνόρων ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης

Προσέθεσε ότι έχει τεράστια σημασία ο καθορισμός των συνόρων μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, τονίζοντας ότι το 2020 βρέθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα σύνορα του Έβρου για να εξετάσουν την κατάσταση. Σημείωσε ότι στη συνέχεια ακολούθησε «ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται την καθημερινότητά μας» αναφέροντας ότι 17 χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος έναντι 900 χιλιάδων το 2015. Είπε ότι το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «ανέπνευσαν τα νησιά μας» αφού όπως είπε από 40 χιλιάδες μετανάστες το 2019 σήμερα υπάρχουν 5 χιλιάδες.

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και την χορήγηση πάνω από 100 εκ. ευρώ σε 40 δήμους. Είπε τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20 χιλιάδες, και τόνισε ότι η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα, και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων εισέρχονται, ενώ προσέθεσε: «Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7 χιλιάδες, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "προτεραιότητα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» επισημαίνοντας ότι «το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης». Αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τονίζοντας την ίδρυση ειδικής γραμματείας που βοήθησε στην επανένωση με τις οικογένειές τους πάνω από 1.580 προσφυγόπουλα.

«Δεν χωρούν ετικέτες στην πολιτική για το μεταναστευτικό»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χωρούν ετικέτες στην πολιτική για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία φιλοξένησε 1.000 ευάλωτες γυναίκες από Αφγανιστάν κάτι που δεν έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι.

Τέλος έδωσε έμφαση στον διαχωρισμό των ΜΚΟ λέγοντας «να δούμε και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ όπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Κάποιοι πρόσφατα έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος, με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Ενώ κάποιοι έξω ανασκεύασαν, εδώ δεν άρθρωσαν συγνώμη για τον διασυρμό της χώρας μας». Είπε ότι το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news τα οποία εξάγονται, γράφονται εκτός χώρας και εισάγονται μετά, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης αλλά και δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας που προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα χερσαία στον Έβρο.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

«Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αναφορά στις μεταναστευτικές εισβολές το Μάριο του 2020, υπογράμμισε ότι θωρακίσαμε τα σύνορά μας κάνοντας λόγο για βόμβα που απασφάλισε η ετοιμότητα της πολιτείας αλλά και η ενότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των ακριτών μας, στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας.

Είπε ότι ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών που ζουν στις ακριτικές περιοχές.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία αποτροπής παράνομων εισόδων αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, οι οποίες και μειώνονται συνεχώς.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέροντας πως «Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας».

Και πρόσθεσε πως: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών». Υπογράμμισε δε ότι «προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

Κάποιοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο, δυστυχώς, απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη "μικρή Μαρία" που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους».

«Σε αυτή την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε που είναι δίκαιη αλλά και αυστηρή σίγουρα δεν χωρούν ετικέτες και προελεύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη φιλοξενία γυναικών από το Αφγανιστάν αλλά και Ουκρανών προσφύγων.

Θέλησε ακολούθως να αναδείξει τη σημασία της πανευρωπαϊκής συνεργασίας επισημαίνοντας πως έχουν γίνει βήματα, μένει να γίνουν και πολλά ακόμα. «Σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας καθώς οι μορφές και οι εντάσεις του μεταβάλλονται συνέχεια και θα απαιτούν συνέχεια νέες πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε και τη γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος.

Έκλεισε απευθύνοντας συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου επιτεύγματος και απέδωσε τα εύσημα στους ένστολους της Ακτοφυλακής, στα πληρώματα του Λιμενικού, σε εκείνους που φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο αλλά και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες, διαχειρίζονται τα αιτήματά τους και φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους και φυσικά στο υπουργείο που συντονίζει την όλη προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ