Πολιτικη & Οικονομια

Πόσο αυξήθηκε η τιμή του καφέ στο χέρι τα τελευταία δύο χρόνια

Ανεβαίνει η τιμή του espresso στα σούπερ μάρκετ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καφές στο χέρι: Αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή έως και 20 ευρώ τον μήνα

Σε «είδος πολυτελείας» εξελίσσεται ο καφές στο χέρι, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι για την καθημερινή συνήθεια μέσα σε δύο χρόνια καταγράφεται μηνιαία αύξηση του κόστους για το πορτοφόλι κάθε καταναλωτή έως και 20 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις όχι μόνο του ίδιου του καφέ, αλλά και της ζάχαρης και του γάλακτος τα οποία συχνά τον συνοδεύουν, έχουν αυξήσει ιδιαίτερα το κόστος του καφέ στο χέρι. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ή όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένας εργαζόμενος - φοιτητής για δύο καφέδες την ημέρα, freddo espresso, πλήρωνε το 2021 64 ευρώ, το 2022 76 ευρώ και το 2023 84 ευρώ, αύξηση δηλαδή 20€/μηνιαίως μέσα σε 2 χρόνια.

Η μεγαλύτερη αύξηση 66% σημειώνεται στον ελληνικό καφέ και ακολουθούν ο νες (33%), ο φρέντο εσπρέσσο (28%), ο φρέντο καπουτσίνο (25%) και ο διπλός καπουτσίνο (21%).

Ένας από τους λόγους που αυξήθηκε η τιμή του καφέ είναι ότι από το 2021 καταγράφεται παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόκκου Arabica.

Επίσης, από την Πρωτοχρονιά του 2022 ισχύει ο «πράσινος» φόρος των 0,10 ευρώ για ποτήρι και καπάκι, ενώ στην αύξηση του καφέ στο χέρι συντελεί και το ενεργειακό κόστος (λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας) των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το MEGA, αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του espresso πάνω από 7% στα σούπερ μάρκετ.