Πολιτικη & Οικονομια

Λαγκάρντ: Αναγκαία η «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας

Μίλησε για εξέλιξη στη σχέση με την τρόικα και όχι για «διαζύγιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78425-158249.jpg

Αναγκαία χαρακτήρισε την «προληπτική στήριξη» της Ελλάδας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ώστε τα οικονομικά της χώρας να αποδίδουν διαρκώς θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα η Γαλλίδα έκανε λόγο για «εξέλιξη» της σχέσης τρόικας - Ελλάδας και όχι για «διαζύγιο». Η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας έγινε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση». «Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», προσέθεσε.

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο». Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει αναφορά.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του '90. Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην 70χρονη επέτειο του ΔΝΤ και στη γενικότερη αποστολή του για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από δανειακές συμβάσεις και παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.