Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate: «Γνώριζε η Εύα για τα χρήματα» - Νέες αποκαλύψεις για τις καταθέσεις Καϊλή & Τζιόρτζι

«Είπα στον πατέρα μου πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για τις καταθέσεις της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι - Τα ρεπορτάζ των Le Soir και La Repubblica

Εξελίξεις στο Qatargate τις τελευταίες ώρες για την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι.

Συγκεκριμένα, η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica αναφέρουν σε εκτενή ρεπορτάζ τους τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις της Ελληνίδας ευρωβουλευτή όταν ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τη Le Soir, ο Τζιόρτζι στην κατάθεσή του στους ανακριτές προσπάθησε να αθωώσει την Εύα Καϊλή τονίζοντας πως «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Καϊλή: «Είπα στον πατέρα μου “πάρε τη βαλίτσα με τα χρήματα και τα μπιμπερό”»

Πρωταγωνίστρια σε ρεπορτάζ της La Repubblica ήταν η Εύα Καϊλή. Η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου:

«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί».

Ακολούθως, φαίνεται πως παραδέχθηκε πως βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο: «οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζητήσα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».

Τέλος, περιέγραψε τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι. Άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι, και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

»Αυτά τα χρήματα ήταν που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».