Πολιτικη & Οικονομια

Politico: Πώς οι αδελφές Καϊλή κατάφεραν να συνδέσουν την πολιτική με το λόμπινγκ

Το διεθνές Μέσο περιγράφει την κοινή τους πορεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα και Μανταλένα Καϊλή
© EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το άρθρο του Politico για τη σύνδεση των δραστηριοτήτων της Εύας Καϊλή με αυτές της αδελφής της, Μανταλένας

Στο «μικροσκόπιο» του Politico μπαίνουν οι δραστηριότητες της Εύας Καϊλή –που βρίσκεται ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών– και της αδελφής της, Μανταλένας, σχολιάζοντας για τη σχέση τους πως «οι δεσμοί τους φαίνεται να υπερβαίνουν την απλή αδελφική πίστη».

«Κι ενώ η Εύα Καϊλή έχτιζε την καριέρα της στην Ευρωβουλή, η αδερφή της, Μανταλένα, ίδρυε μία εταιρία πολλαπλών σκοπών –τη Made Group– οι στόχοι της οποία συχνά επικαλύπτονταν με την πορεία της αδερφής της», αναφέρει το άρθρο του Politico, σχολιάζοντας πως «όσο η Εύα ανέβαινε στην πολιτική σκηνή, άλλο τόσο άνοιγαν τα φτερά της επιχείρησης της αδελφής της».

Το Politico φέρει ως παράδειγμα τη στιγμή που οι δρόμοι της Made Group και της πολιτικής πορείας της Καϊλή «διασταυρώθηκαν». «Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία", την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς» γράφει το Politico.

Χαρακτηρίζει την Εύα Καϊλή ως «τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων», λέγοντας πως κορυφαία στιγμή αυτής της «διασταύρωσης» των δρόμων τους ήταν ένα ψήφισμα τον Οκτώβριο του 2018 και η ίδρυση του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019.

«Η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» σημειώνει το Politico.

«H Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε τον ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή, ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech, Αλέξανδρος Σπυρίδωνος» προσθέτει το άρθρο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, ότι όταν το 2020 η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ξεκίνησε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το Mέλλον της Eπιστήμης και της Tεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάμεσα στα μέλη της βρίσκονταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και του Qatar Foundation.

«Οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή» συνεχίζει η ιστοσελίδα.

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Ακολούθησαν κι άλλα τέτοια προγράμματα.

H Μανταλένα Καϊλή, με δήλωσή της στο Politico, αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης ανάμεσα στην Made Group και του έργου της αδελφής στις Βρυξέλλες: «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ