Πολιτικη & Οικονομια

Εύα Καϊλή: Εν αναμονή της απόφασης για την προφυλάκισή της (βίντεο)

Πλήθος δημοσιογράφων έξω από το δικαστικό μέγαρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βέλγιο
Omer Tugrul Cam/Anadolu Agency via Getty Images

Qatargate - Εύα Καϊλή: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες - Εν αναμονή της απόφασης

Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με ή χωρίς όρους.

Η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκίνησε στις 09:00 (τοπική ώρα στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η Εύα Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση» και προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Εύα Καϊλή: Πλήθος δημοσιογράφων στο δικαστήριο

Λίγο πριν τις 10 στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου μπήκαν οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή φορώντας τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τη διαδικασία.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την υπόθεση είναι η εικόνα με δεκάδες δημοσιογράφους να βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή αναμενόταν να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Ένα άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και μάλιστα όταν έχει ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει… Θα πολεμήσουμε γιατί νομίζω ότι η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε μπορεί να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί αυτό εξετάζεται αύριο. Άρα με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το Qatargate

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντζέρι και της κόρης του, Σίλβια Παντζέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντζέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ