Πολιτικη & Οικονομια

H Koμισιόν ερευνά τις επαφές Αβραμόπουλου στο Qatargate σύμφωνα με το Politico

Tι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Qatargate: Στο μικροσκόπιο η συμμετοχή Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ Παντσέρι - Τι λέει ο ίδιος
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Qatargate: Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για την ανάμειξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί σε αρκετές καταγγελίες διαφθοράς σχετικά το Qatargate. Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Έλληνα πρώην επίτροπο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες λόμπι.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι — ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Το σκάνδαλο, στο οποίο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατηγορήθηκε και αφαιρέθηκε από τον ρόλο της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει το κατεστημένο της ΕΕ και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα.

Σε ένα email που είδε το POLITICO και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε υπουργικό συμβούλιο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης.

Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν.

«Η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επίτροπής» ανάφερε μεταξύ άλλων σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

Qatargate: Στο μικροσκόπιο η συμμετοχή Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ Παντζέρι

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε προχθές ότι η Κομισιόν έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου» ανάφερε και σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ