- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 33%
Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο 8% διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης για το 2022 που διεξήχθη από την Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%, ενώ, με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%.
Ένα από τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αφορά τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή τους αναποφάσιστους, η οποία διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει συνολικά το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι μόνο τις ισορροπίες στη Βουλή.
Πόσοι θέλουν αυτοδυναμία και για ποιο κόμμα
Στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα αποτελέσματα δίνουν... ντέρμπι. Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μοιρασμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός και διαχείριση των κρίσεων
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει μία διαφορά 11 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν κατάλληλο κανέναν από τους δύο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39% των απαντήσεων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο ποσοστό (28%), κυμαίνεται και το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν κανέναν από τους δύο.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μακράν καταλληλότερος, με 37%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 7% του Νικου Ανδρουλάκη. Σημαντικό είναι το ποσοστό που δεν θεωρεί κανέναν κατάλληλο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 23%.
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποδοχής, φτάνοντας στο 45%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μικρότερη είναι η απόσταση στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Η απάντηση «κανένας από τους τρεις» συγκέντρωσε το 24%.
Στην τελευταία κατηγορία καταλληλότητας, που αφορά τη διαφάνεια, εντοπίζονται τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (28%), έναντι 10% του Νίκου Ανδρουλάκη και 26% της απάντησης «κανένας από τους τρεις».
Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν κάτω από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που μας δείχνει ότι αρχίζει να ανακάμπτει και στη συγκεκριμένη κατηγορία, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό της «ζημιάς» που είχε υποστεί το τελευταίο διάστημα, από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.