- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Προϋπολογισμός 2023: Εγκρίθηκε με 156 «ναι» από τη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση - Πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023: 156 «ναι» και 143 «όχι» - Σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση.
Με 156 «ναι» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και 143 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023. Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Απών ο Ανδρέας Πάτσης. Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην εθνική αντιπροσωπεία εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους.
Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων, ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «10% ο πληθωρισμός, είπε, 10% καλύπτει το κράτος».
Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Η διαδικασία θα είναι απλή, με μια ψηφιακή κάρτα, όπως του fuel pass.
Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διϋλιστηρίων.
Με απάντηση στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, προτιμά τους σκληρούς διαλόγους, παρά την επιβολή capital controls. Παράλληλα, μίλησε για 10 μύθους που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, στους οποίους, όπως είπε, θα απαντήσει στη συνέχεια της ομιλίας του.
Σε υψηλούς τόνους και με προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «σκοτάδι» κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Η ομιλία του κινείται σ. Επανέλαβε δε, το ερώτημα αν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει «μια ώρα αρχύτερα εκλογές».
Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά συζήτηση του προϋπολογισμό του 2023.
«Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιοι ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού».
«Από το 1974, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω και είμαι βέβαιος ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό θα γίνει το ίδιο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού, του έτους 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ έκανε λόγο «για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, και περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα».
Θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, που συζητείται στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το αφήγημα περί "success story" έχει αποτύχει, γιατί τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία το διαψεύδουν, αλλά και γιατί το έχει απορρίψει η ίδια η ελληνική κοινωνία, που έχει οδηγηθεί από την κυβέρνηση σε οικονομική ασφυξία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.