Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Κύρτσο και Τέλλογλου βάζει στο «κάδρο» το Euractiv - Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις

Αποκαλύψεις για νέα πρόσωπα στη λίστα των υποκλοπών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κύρτσος και Τάσος Τέλλογλου
© EUROKINISSI/ EUROPEAN PARLIAMENT/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το δημοσίευμα του Euractiv για παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου και οι πολιτικές αντιδράσεις

Για νέα πρόσωπα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων κάνει λόγο δημοσίευμα του Euractiv. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, πρόκειται για τον ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Το Μέσο, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, ισχυρίζεται πως κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε εχθές, 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Cosmote. Η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην Αρχή οι Κύρτσος και Τέλλογλου, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν εάν παρακολουθούνταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες.

Η ιστοσελίδα αναφέρεται και σε δυσκολίες που φέρεται να αντιμετώπισε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του ελέγχου: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος. Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της Αρχής».

Τα στελέχη της ΑΔΑΕ, ισχυρίζεται το Μέσο, αναγκάστηκαν να επικαλεστούν το Σύνταγμα και την ανεξαρτησία της Αρχής, επιμένοντας στη διενέργεια της έρευνας.

COSMOTE για παρακολουθήσεις: Δεν παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ

«Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η COSMOTE, σχετικά με όσα δημοσιεύτηκαν για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Η ανακοίνωση της COSMOTE

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή το δημοσίευμα του Euractiv για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου».

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης».

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου: «Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη "πολιτική διαχείριση" θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ' οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Οικονόμου

Άμεσα απάντησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το δημοσίευμα περί παρακολούθησης του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου.

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους "αρμούς της εξουσίας" για να κρύψει την αλήθεια», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Επιπλέον, σημειώνει ότι «είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», ενώ επισημαίνει πως «αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ