Πολιτικη & Οικονομια

Κομβικό άνοιγμα της ΔΕΗ στη Ρουμανία - Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορα της Enel Romania

Ποιες περιοχές «φιλέτα» μπορούν να περάσουν στην κατοχή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dei-romania

Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ με την Enel για την εξαγορά του δικτύου διανομής ρεύματος στη Ρουμανία

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2023. 

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στη Ρουμανία.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Enel Ρουμανίας, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, έχει εξασφαλίσει δίκτυα διανομής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές - φιλέτα της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Τη Muntenia Sud (σ.σ. περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Βουκουρέστι),
  • Το Banat (σ.σ. περιλαμβάνει την Τιμισοάρα, σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο στα δυτικά της χώρας) και
  • το Dobrogea (σ.σ. περιλαμβάνει την τουριστική Κοστάντσα).

Η ΔΕΗ, πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ενέργεια, επεκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ΔΕΗ είχε ήδη περιλάβει στο Στρατηγικό Σχέδιο πιθανές εξαγορές σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βάζοντας τις βάσεις για ουσιαστική επέκταση στην περιοχή.

Η ENEL έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρά σε αποεπένδυση από τη Ρουμανία (αλλά και την Αργεντινή και το Περού) προκειμένου να περιορίσει το χρέος της.

Η είδηση για την πιθανότητα εξαγοράς έρχεται την ώρα που δεν σταματούν τα επιδοκιμαστικά σχόλια για τη viral διαφήμιση της ΔΕΗ χωρίς λόγια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ