Trending Now

Σε αυτή τη διαφήμιση δεν υπάρχουν λόγια. Και υπάρχει λόγος για αυτό.

55 δευτερόλεπτα αρκούν για να μας πείσουν ότι η κοινωνική συμπερίληψη πρέπει να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα διαφήμιση της ΔΕΗ για κωφά άτομα.

ΔΕΗ: Η πρόσφατη καμπάνια της εταιρίας για τις υπηρεσίες «service for all» που αφορά την εξυπηρέτηση κωφών και βαρήκοων πολιτών

Σου έχει τύχει ποτέ να ακούσεις ένα τραγούδι σε ξένη γλώσσα, να μην καταλαβαίνεις ούτε λέξη και παρ’ όλα αυτά να σου αρέσει πολύ; Μάλιστα να το τραγουδάς ενώ εξακολουθείς να μην έχεις ιδέα σε τι αναφέρεται; Επίσης, έχει δει ποτέ stand-up comedy –μέχρι αυτό το σημείο πιθανότατα γνέφεις καταφατικά– που όμως, δεν έχει λόγια; Δεν περίμενες αυτό το plot twist, παραδέξου το.

Εμένα μου έχουν τύχει και τα δύο. Πρόσφατα, καθώς έβλεπα τηλεόραση το μάτι μου –και όχι το αυτί– έπεσε πάνω σε μία διαφήμιση, αλλιώτικη από τις άλλες και ενώ ετοιμαζόμουν να αλλάξω κανάλι δεν το έκανα. Γιατί; Γιατί ΔΕΝ καταλάβαινα τίποτα. Το ξέρω ακούγεται οξύμωρο. Πώς μια διαφήμιση που δεν καταλάβαινα το περιεχόμενό της μου τράβηξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον;

Το διαφημιστικό σποτ ξεκινάει. Η παράσταση αρχίζει. Τα φώτα ανάβουν και ένας ρυθμικός ήχος ακούγεται δυνατά. Ο κωμικός παίρνει τη θέση του στην σκηνή και ξεκινά να «μιλά». Οι ακροατές γελούν. Θα ήταν μια ακόμα παράσταση stand-up comedy αν δεν έλειπε κάτι. Τα λόγια. Κάτι που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο αλλά για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής, δεν είναι. Το show εκτυλίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια στη νοηματική γλώσσα και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν υπότιτλοι, εγώ συνεχίζω να παρακολουθώ. Το μόνο που μπορώ να ακούσω –και κατ’ επέκταση να καταλάβω– είναι γέλια που κάνουν και εμένα με τη σειρά μου να χαμογελάω. Γέλια που δεν «έχουν γλώσσα» και είναι κατανοητά, όποια διάλεκτο και αν μιλάμε. Πρωταγωνιστής στη διαφημιστική ταινία είναι ο κωφός ηθοποιός και stand-up comedian Πάνος Κατσής από το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, ενώ το κοινό στη διαφορετική αυτή παράσταση είναι επίσης άτομα από την κοινότητα των κωφών – κάτι που κάνει την εν λόγω διαφήμιση ακόμη πιο άμεση.

Πρόκειται για τη νέα διαφήμιση της ΔΕΗ. Είναι αποκλειστικά στην ελληνική νοηματική, χωρίς υπότιτλους και ήχο, μη δίνοντας την ευκαιρία στους ακούοντες να κατανοήσουν το περιεχόμενό της και υπάρχει λόγος για αυτό. Πώς είναι αλήθεια να μην μπορείς να καταλάβεις τι λέγεται στην τηλεόραση ή σε μία διαφήμιση; Πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο που δεν μιλάει τη γλώσσα σου; Με αυτή τη διαφήμιση, η ΔΕΗ μας χαρίζει μια μικρή βιωματική εμπειρία ανάλογη με αυτή που έχουν οι κωφοί συνάνθρωποί μας όταν δεν κατανοούν μια επικοινωνία γιατί απευθύνεται μόνο σε ακούοντες. Έτσι, μας βάζει για λίγο στον κόσμο των ανθρώπων με προβλήματα ακοής. Εκεί όπου ακόμα και απλές καθημερινές δουλειές όπως το να συνεννοηθείς με μια υπηρεσία, δεν είναι κάτι απλό. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό δίνεται με ένα πολύ έντεχνο και χιουμοριστικό τρόπο, όπως ακριβώς μια πολύ επιτυχημένη stand up παράσταση. Για παράδειγμα, στη σκηνή υπάρχει ένα μικρόφωνο που ο κωφός κωμικός Πάνος Κατσής ζητά από τον ηχολήπτη να το αποσύρει, γιατί τον απλό λόγο ότι δε θα το χρειαστεί. Κάτι που καταλάβαμε όλοι, ακόμα και αν δεν ειπώθηκε, με το οποίο γελάσαμε πολύ. Έτσι, πολύ γρήγορα «σπάει» ο πάγος, μαζί με τους διαχωρισμούς.

κωφάλαλος άνδρας
Service for all, ΔΕΗ

Η ευρηματική αυτή καμπάνια αποτελεί το «δημιουργικό όχημα» που επέλεξε η ΔΕΗ για να επικοινωνήσει τη νέα υπηρεσία της για ανθρώπους με προβλήματα ακοής, «Εξυπηρέτηση για όλους» (serviceforall.dei.gr). Μέσα από αυτή τη διαφορετική πρωτοβουλία, η εταιρία έρχεται να διευκολύνει την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων που μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί της μέσω τριμερούς βιντεοκλήσης με παρουσία διερμηνέα και δυνατότητα προβολής υπότιτλων. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη εταιρία στο χώρο της ενέργειας και από τις λίγες στην Ελλάδα που παρέχει αυτή την δυνατότητα. Πρόκειται για μια υπηρεσία που προάγει την έννοια της συμπερίληψης δίνοντας ένα σαφές μήνυμα από την πλευρά της ΔΕΗ: πως όλοι πρέπει να έχουμε ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση στην εξυπηρέτηση και την επικοινωνία και κανείς μας να μη μένει εκτός. Μέσα από αυτή την πρωτοποριακή ενέργεια, η ΔΕΗ γίνεται ένα με το μέλλον, προσφέροντας υπηρεσίες πραγματικά για όλους μηδενός εξαιρουμένου. Μια ενέργεια που εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι, επενδύοντας σε ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Σε αυτή τη διαφήμιση δεν υπάρχουν λόγια, μήπως τώρα κατάλαβες γιατί;

Αυτή είναι μία stand-up παράσταση χωρίς λόγια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ