Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate - Εύα Καϊλή: Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι τους ζήτησε να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ

Δείτε το βίντεο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Qatargate: «Η Εύα Καϊλή μας προσέγγισε για τροπολογίες για το Κατάρ», καταγγέλλουν Κύπριος και Γερμανός ευρωβουλευτής

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσίοτητας για την υπόθεση του Qatargate, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Όπως αποκάλυψε ο κύπριος ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», του sigmalive, τον είχε προσεγγίσει η Εύα Καϊλή για να ψηφίσει τροπολογίες που αφορούσαν το Κατάρ, αλλά, όπως είπε, της απάντησε αρνητικά.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι είχε προσεγγιστεί από την Εύα Καϊλή για να ψηφίσει υπέρ τροπολογιών για έκθεση που αφορούσε το Κατάρ, η οποία ήταν καταδικαστική. «Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά μου και πήρα τηλέφωνο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κορνηλίου, και του είπα ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε», είπε.

«Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης», πρόσθεσε ο κ. Φουρλάς.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής είπε, επίσης, ότι υπάρχει μια «παγωμάρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση και είχα απευθυνθεί στην ίδια ήταν η αναφορά ότι το Κατάρ έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την Τουρκία και ότι ο ρόλος της Τουρκίας και του Κατάρ είναι ο καλύτερος». Εξήγησε, επίσης, ότι το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας. «Δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ».

Ακόμη, ανέφερε ότι ο θεσμός του λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμοθετημένος. «Εναπόκειται σε κάθε ευρωβουλευτή το ποιους θα δει, τι θα ακούσει και πώς θα πράξει.

«Οι λομπίστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αν κάποιοι ευρωβουλευτές ενδίδουν στα χρήματα και στα ταξίδια, ας πληρώσουν το μάρμαρο».

Qatargate - Και Γερμανός ευρωβουλευτής καταγγέλει την Εύα Καϊλή 

Την ίδια ώρα, ο Έρικ Μαρκουάρντ, ο επικεφαλής ευρωβουλευτής που ασχολείται με την πρόταση για τη χορήγηση ταξιδιών χωρίς βίζα στο Κατάρ καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες, είπε στο POLITICO ότι τάσσεται υπέρ του παγώματος της ψηφοφορίας για το θέμα που έχει προγραμματιστεί να τεθεί αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Στρασβούργο. Ο Μαρκουάρντ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχτεί εκτεταμένες πιέσεις από εκπροσώπους του Κατάρ, ενώ του προτάθηκε να ταξιδέψει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο -μια πρόταση που απέρριψε.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πρέπει να δείξουμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αναφορές περί διαφθοράς. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρέπει να παγώσουμε αμέσως τις συζητήσεις για το ταξίδι χωρίς βίζα». Η Επιτροπή συνέστησε τη χορήγηση ταξιδιού χωρίς βίζα στο Κατάρ νωρίτερα φέτος.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής είπε επίσης ότι η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, τον πλησίασε πολλές φορές για το εν λόγω ζήτημα. «Την ενδιέφερε περισσότερο το Κατάρ παρά, για παράδειγμα, το Κουβέιτ ή άλλες χώρες», λέει.