Πολιτικη & Οικονομια

Προσφυγή Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις παρακολουθήσεις

«Επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Ανδρουλάκης
© EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει την προσφυγή στην τελευταία συνέντευξή Τύπου που είχε δώσει προ δεκαπενθημέρου και συνιστά, κατά τη νομική του ομάδα, ένα ακόμη βήμα θεσμικής διερεύνησης και αποκάλυψης όσων ευθύνονται.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρει πώς «αν και η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, επί τρίμηνο το 2021, ομολογήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν του δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και σήμερα ούτε να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η "επισύνδεσή" του είχε διαταχθεί, ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής κάποια διαδικασία για το χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν. Με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το δικαίωμά του για "αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα" (effective remedy), που κατοχυρώνει το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Στην προσφυγή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει το γεγονός ότι «ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε -ακόμη χειρότερα- το κατατεθέν κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπουν ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα γι' αυτόν τον σκοπό, κάτι που από χρόνια σε σειρά αποφάσεών του το ΕΔΔΑ. έχει απερίφραστα καταδικάσει».

Με την εν λόγω κίνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, που να διασφαλίζουν για όλους τους πολίτες δυο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά στις σύγχρονες κοινωνίες: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας όλων μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, o Νίκος Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για «θεσμική παρακμή με πρωταγωνιστή το Μέγαρο Μαξίμου».

«Για να μην μείνει καμία σκιά, να είστε σίγουροι ότι θα πετύχω να ενημερωθώ νόμιμα. Όπως με περιφρονούσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και έλεγαν πως κανείς δεν εξαιρείται του νόμου και γιατί δεν πάω να ενημερωθώ παράνομα, και σήμερα αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης το θεσμικό πλαίσιο. Να είστε σίγουροι ότι θα δικαιωθώ και θα μάθω νόμιμα γιατί συνέβη αυτή η παρακρατική ενέργεια εις βάρος μου και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ