Πολιτικη & Οικονομια

Στη διάσκεψη του ΕΛΚ ο Κ. Μητσοτάκης - Συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ενέργεια, οικονομία και άμυνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι επαφές Μητσοτάκη στην πρώτη ημέρα της διάσκεψης του ΕΛΚ – Τα θέματα που συζητήθηκαν

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες της διήμερης διάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Αθήνα, στο περιθώριο της οποίας είχε διμερείς συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Κατά τη συνεδρίαση των ηγετών συζητήθηκαν η στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική διακυβέρνηση και η άμυνα.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προηγήθηκε, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Ταγιάνι σημειώθηκαν το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνο-ιταλικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που είχε ως στόχο αυτοκίνητο διπλωμάτη που υπηρετεί στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα και τόνισε πως οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων.

Ο πρωθυπουργός είχε με τον Μάνφρεντ Βέμπερ μία προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον βέλτιστο συντονισμό πρωτοβουλιών, ώστε να επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU), Φρίντριχ Μερτς.