Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία της E.E. για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Στα 60 δολάρια το βαρέλι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο
© Unsplash/ Grant Durr

Προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πού θα καθοριστεί η τιμή

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

«Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος. Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η αρχική πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7) που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι και χωρίς τον μηχανισμό προσαρμογής.

Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν, καθώς δεν θα επιτύγχανε τον κύριο στόχο της πρότασης που είναι η μείωση των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Η αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμής θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.
Πολωνοί διπλωμάτες πρόσθεσαν ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με τη Βαρσοβία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν επίσης ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει τη θέση της Πολωνίας για όσο το δυνατόν χαμηλότερο πλαφόν, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το πλαφόν που έχει θέσει η Ομάδα των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Στόχος του πλαφόν της G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.

Δεδομένου, δε, ότι οι κυριότερες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ