Πολιτικη & Οικονομια

Όταν ένας πρωθυπουργός δημοσιοποιεί το πρόβλημα υγείας της αδερφής του

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον καρκίνο του μαστού και τη σημασία της μαστογραφίας

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis__1_

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον καρκίνο του μαστού της αδερφής του και ο «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού - Φώφη Γεννηματά»

Υπάρχει στ’ αλήθεια κάποιος που να σκέφτηκε στα σοβαρά, διαβάζοντας το κείμενο της παρακάτω ανάρτησης, ότι το να δημοσιοποιεί ο πρωθυπουργός το πρόβλημα υγείας της αδερφής του Κατερίνας, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους; Ότι το κάνει για πολιτική εκμετάλλευση; Μάλλον το αντίθετο ισχύει, για όσους το ισχυρίστηκαν, μόνο που δεν είναι όλα τα θέματα για αντιπολίτευση πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό.

«Μοιράζομαι, σήμερα, μαζί σας ένα οικογενειακό μου πρόβλημα γιατί αυτό έρχεται να γεφυρώσει μία ανθρώπινη δύσκολη στιγμή με μία δημόσια πολιτική. Δυστυχώς, πριν από λίγες μέρες, η αδελφή μου Κατερίνα διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό. Ευτυχώς, όμως, ο όγκος εντοπίστηκε νωρίς, στην προληπτική μαστογραφία της. Τώρα αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια. Η Κατερίνα έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία προχθές. Αντιμετώπισε τα δυσάρεστα νέα με την ψυχραιμία και την αισιοδοξία που την διακρίνει. Και έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη γιατί ανακάλυψε την κακοήθεια σε πρώιμο στάδιο. Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και στην πατρίδα μας παρέχεται εξαιρετική αντικαρκινική περίθαλψη. Εξάλλου το πιστοποιούν οι δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες που βγήκαν νικήτριες από αυτή την μάχη. Ξέρω ότι κάθε έλεγχος της υγείας μας προκαλεί φόβο ή δισταγμό. Αλλά είναι απαραίτητος. Μάλιστα, για όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών η πολιτεία προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Αξιοποιήστε το! Τους τελευταίους μήνες, έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, με πολύ καλή πρόγνωση θεραπείας. Μια από αυτές είναι και η Κατερίνα…»

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο ζωτικής σημασίας είναι να κάνουμε κάθε χρόνο μαστογραφία. Δεν είναι πάντα εύκολο να είμαστε συνεπείς, κάθε φορά έχουμε τρομερό άγχος ή φόβο μήπως βρει κάτι ο γιατρός, και οι φίλες λέμε συχνά η μία στην άλλη, πήγαινε, κλείσε ραντεβού, μην το ξεχνάς, μην το αμελείς. Κάθε υπενθύμιση στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο και κάθε προτροπή ότι πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ψηφιακή μαστογραφία για προληπτικούς λόγους από μια ηλικία και έπειτα είναι πολύτιμη. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να μας σώσει τη ζωή.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού λειτουργεί σαν υπενθύμιση, αλλά όχι μόνο. Ίσως ο καρκίνος να μην είναι όπως κάποια χρόνια πριν, όταν λέγαμε η επάρατος νόσος και δεν τολμούσαμε να πούμε καν τη λέξη. Όμως η ασθένεια πάντα φέρει ένα στίγμα και είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτήν. Γιατί υπάρχει αυτή η νοητή αλλά ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που είναι υγιείς και συνεχίζουν απρόσκοπτα τη ζωή τους, και σε όσους είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν σε γιατρούς, νοσοκομεία, εξετάσεις, νοσηλείες, θεραπείες, φάρμακα, δίνοντας έναν αγώνα για την υγεία τους. Όπως υπάρχει κι η στιγμή που όλοι τρέμουμε, αλλά σε κάποιους συμβαίνει, όταν σου ανακοινώνει ο γιατρός ότι από εδώ και πέρα ο χρόνος μετράει αλλιώς – τότε περνάς στην άλλη πλευρά, που ντρέπεσαι, φοβάσαι, νιώθεις ευάλωτος και μόνος. Για μια τέτοια στιγμή μιλάει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αδερφή του, στέλνοντας το μήνυμα της αισιοδοξίας. Η ζωή δεν σταματάει, η επιστήμη έχει προχωρήσει, και αυτό ακριβώς είναι το νόημα του προληπτικού ελέγχου.

Όχι μόνο μοιάζει περιττό ή εκ του πονηρού, ακριβώς το αντίθετο. Όταν οι προσωπικές τραγωδίες συμβαίνουν όχι σε εμάς αλλά στους πολιτικούς, έχουν την ευθύνη να γεφυρώνουν την προσωπική τους τραγωδία με μια δημόσια πολιτική. Ο πρωθυπουργός συμβολοποιεί το πρόβλημα υγείας της αδερφής του, με δική της βέβαια συναίνεση και επιθυμία, για να μιλήσει για το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού - Φώφη Γεννηματά». Από τον Ιούνιο που τέθηκε σε λειτουργία μέχρι σήμερα περισσότερες από 40.000 γυναίκες έκαναν τη δωρεάν ψηφιακή τους μαστογραφία, ενώ 3.000 εντόπισαν καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, με πολύ καλή πρόγνωση θεραπείας. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό το τελευταίο νούμερο, και πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα το οποίο φτιάχτηκε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Αλλά και πόσο ωφέλιμο είναι να μιλάει ένας πρωθυπουργός για τον καρκίνο της αδελφής του προτρέποντας και στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και στήριξης σε όσες φοβούνται, αμελούν ή έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Ένα άλλο παράδειγμα όπου ο ιδιωτικός βίος συναντήθηκε με τον δημόσιο και που ένας πολιτικός αξιοποίησε μια προσωπική παρ’ ολίγον τραγωδία για να εφαρμόσει μια πολιτική είναι και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Λίγο καιρό πριν, όταν βγήκε στη δημοσιότητα με τον πιο λάθος τρόπο η πιο δύσκολη και τραυματική ιστορία της ζωής του για την οποία ο ίδιος ποτέ δεν είχε μιλήσει δημόσια, μάθαμε για τις δραματικές στιγμές που πέρασε τα μέλη της οικογένειάς του όταν κινδύνευσαν να καούν στη φονική φωτιά στο Μάτι ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό. Όπως εκ των υστέρων είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για εκείνον η ιστορία αυτή ήταν κομβικής σημασίας για να φτιάξουν στο Υπουργείο την ειδοποίηση που έρχεται στο κινητό μας σε περίπτωση που οι πολίτες κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές. Έκτοτε, οι κάτοικοι του Ματιού με τους 102 νεκρούς κάθε φορά που χτυπάει το 112, στην κυριολεξία, κλαίνε.

 Υ.Γ. Το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ –αφορά, δηλαδή, συνολικά σε 1.300.000 γυναίκες – και, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Το πρόγραμμα προβλέπει επιπλέον τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Περισσότερα εδώ: Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ