Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 10,2% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στην καταλληλόλητα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Metron Analysis: Στο 36,5% η ΝΔ, στο 26,3% ο ΣΥΡΙΖΑ 

Σημαντικό προβάδισμα που ξεπερνά τις 10 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Νοεμβρίου της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Μega. Παράλληλα, η μέτρηση δίνει πολύ ισχυρό «αέρα»  στον Κυριάκο Μητσοτάκη ,ο οποίος εξασφαλίζει υπερδιπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, όσο και στην γενικότερη αξιολόγηση. 

Ετσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα καθώς έχει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Ετσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο, επομένως, η ψαλίδα δε δείχνει να κλείνει, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Ελληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.

Εκτίμηση ψήφου

Η Metron Analysis έκανε και την εκτίμηση ψήφου που αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ‘Άκυρο’, ‘Λευκό’). Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, δηλαδή μια διαφορά 10,2 μονάδων με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ικανό (με βάση αυτή τη μέτρηση) να «χτυπήσει» την αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 14,2%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,3%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και οι Ελληνες στο 2,3%. Στην εκτίμηση ψήφου το κατώτατο όριο για τη ΝΔ είναι 33,9% και το πάνω όριο 39,1%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και 28,7% και για το ΠΑΣΟΚ 12,3% και 16,1%. Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 68% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%, αυξανόμενο, όμως κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.

Καταλληλότητα

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ψηφίζεται με ποσοστό 37% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% (διαφορά 20 μονάδων) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια παγίωση της διαφοράς τους τελευταίους μήνες.

Ενδιαφέρουσα η ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός θα μπορούσε να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ερώτηση που παραπέμπει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το 29% ψηφίζει τον νυν πρωθυπουργό, το 19% τον Αλέξη Τσίπρα, το 8% τον Νίκος Ανδρουλάκη.

Metron: Οι καλύτεροι υπουργοί της κυβέρνησης

Πρώτος σε δημοτικότητα υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας με ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης (16%) και ακολουθεί ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (6%), Β. Κικίλιας (5%), Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Χατζηδάκης (4%).