Πολιτικη & Οικονομια

Η απέχθεια των μετρίων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Θα ήταν πιο χρήσιμο εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε τεκμηριωμένη κριτική στα μείζονα ζητήματα και προέβαλε τεκμηριωμένες και μελετημένες εναλλακτικές προτάσεις, αντί να περιορίζεται στην σκανδαλολογία

59961-131318.JPG
Ιωακείμ Γρυσπολάκης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι έχει πράξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους απλούς πολίτες και ποια είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προ αρκετών μηνών άρχισε μία προσπάθεια σπίλωσης του πρωθυπουργού με την γνωστή παραφιλολογία «ό,τι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα έχει αφετηρία τον πρωθυπουργό». Οι θάνατοι από Covid-19, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ραγδαία άνοδος της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, η άνοδος των τιμών των προϊόντων διατροφής, ακόμη και οι βιασμοί γυναικών και ανηλίκων, η παιδοφιλία, η επισύνδεση του τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και η μη σύννομη και αντισυνταγματική για βουλευτή οικονομική δραστηριότητα του διαγραφέντος βουλευτή Α. Πάτση, αποδίδονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με προφανή στόχο την υπονόμευσή του. Κάποιοι μάλιστα, λόγω της ένδειας πολιτικών επιχειρημάτων και έλλειψης επεξεργασμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων και φλεγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη, και βλέποντας τη διεθνή αναγνώριση την οποία απολαμβάνει ο πρωθυπουργός, μετέρχονται κάθε χυδαίου και βρώμικου μέσου προκειμένου να μειώσουν το ανάστημα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει πρωτοστατήσει σε πλήθος πρωτοβουλιών για την ενιαία στάση της ΕΕ και έχει αντιμετωπίσει με σχετική έως μεγάλη επιτυχία τις αντιξοότητες που έχουν ανακύψει. Σκοπίμως δε αγνοούν το δάσος και επικεντρώνονται στους θάμνους που βλέπουν με τα γερασμένα μάτια τους.

Το πρόβλημα ήταν στην αρχή γραφικό και γελοίο, έως ότου κατέληξε να είναι ενοχλητικό, χυδαίο και φασιστικής προέλευσης. Προσπαθούν να ακολουθήσουν το δόγμα Γκαίμπελς «Πες πολλά, κάτι θα μείνει», αλλά και το δόγμα του Λένιν «Όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό θα γίνει». Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα. Ούτε έναν, όμως, για μεγάλο διάστημα. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε ότι όλοι αυτοί μας θυμίζουν τον Αθηναίο πολίτη, τον οποίο ρώτησε ο μεταμφιεσμένος Αριστείδης την ημέρα της ψηφοφορίας για τον εξωστρακισμό: «Γιατί ψηφίζεις υπέρ του εξωστρακισμού αυτού του ανθρώπου;» για να λάβει την απάντηση «Διότι βαρέθηκα να ακούω για τον δίκαιο Αριστείδη».

Οι μυθοπλασίες και τα ψεύδη για την «χούντα Μητσοτάκη», η οποία πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο, καταπιέζει τους μπαχαλάκηδες στα Πανεπιστήμια, τους φυλακισμένους τρομοκράτες και τους αντιεμβολιαστές στις πλατείες και στηρίζει τους ολιγάρχες, ενώ αδιαφορεί για τους απλούς πολίτες, λαμβάνουν καθημερινά την δέουσα απάντηση από την, βάσει προγράμματος, δράση της κυβέρνησης. Τα δε προκατασκευασμένα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο και η προσπάθεια δυσφήμησης ή ταύτισης του πρωθυπουργού με τον Ορμπάν, κατέρρευσαν από τους ίδιους τους εμπνευστές τους και τα φερέφωνά τους. Δεν είναι τυχαίο και άνευ προφανούς εξηγήσεως το γεγονός ότι, λόγω ένδειας πολιτικών επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων, η αντιπολίτευση βάλλει επιμελώς και συστηματικά κατά των πλέον επιτυχημένων υπουργών αυτής της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου. Επιλέγω δύο πρόσωπα. Την Λίνα Μενδώνη, η οποία ολοκλήρωσε τις αποφάσεις του ΚΑΣ για την απεμπλοκή της μεγαλύτερης επένδυσης στην ΕΕ ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ έφερε εις πέρας με επιτυχημένο τρόπο την υπόθεση της δωρεάς στην Ελλάδα της άγνωστης μέχρι προσφάτως συλλογής του Leonard Stern, αποτελούμενη από 161 κυκλαδικά γλυπτά της 3ης χιλιετίας π.Χ., μέρος της οποίας θα εκτεθεί αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Όσον αφορά στον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του δημοσίου τομέα με τους πολίτες ανήρχοντο σε 8,5 δισεκατομμύρια το 2018 και στο τέλος του 2022 θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο. Και αυτό με ελάχιστο κόστος, χρησιμοποιώντας ίδιες δυνάμεις της Διοίκησης και με μόνη ανάθεση χωρίς διαγωνισμό την υπερεπείγουσα προμήθεια πλατφόρμας για τις ανάγκες της διαχείρισης της πανδημίας τον Απρίλιο 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πολύ επιτυχημένοι υπουργοί υπήρξαν στο παρελθόν στελέχη άλλου κόμματος.

Ακούμε συχνά τον κ. Τσίπρα και τους ακολούθους του να αναφέρουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και αδιαφορεί για τις ανάγκες των απλών πολιτών», αλλά και τον κ. Ανδρουλάκη να επαναλαμβάνει ότι «εμείς θέλουμε και συγκροτήσουμε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που δεν θα αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολιτών». Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει πράξει η σημερινή κυβέρνηση για την ολιγαρχία και τι για τις ανάγκες των πολιτών.

Είναι διάχυτο μυστικό η εχθρική στάση ενός εντόπιου ολιγάρχη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δεν μπόρεσε να ακυρώσει την ανάληψη του έργου ανάπλασης του Ελληνικού από την Lamda Developments, προκειμένου να την αναλάβει ο ίδιος. Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με τον πρόσφατο πόλεμο που εξαπέλυσε η ομάδα των πρώην νεοδημοκρατών που συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε την κυβέρνηση 2015-2019, και η οποία ζητούσε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να καθαιρέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τοποθετήσουν στη θέση του βουλευτή της αρεσκείας τους.

Ας δούμε, τέλος, τι έχει πράξει η σημερινή κυβέρνηση για τους απλούς πολίτες, στηρίζοντας την καθημερινότητά τους: 

  1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες για το 2021.
  2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και συνταξιούχους.
  3. Θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
  4. Επέκταση του προγράμματος «Συν- Εργασία».
  5. Υλοποίηση 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και δρομολόγηση 4ου.
  6. Θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
  7. Καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων και πίστωση ποσών λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
  8. Μηδενισμός των υπό εκκρεμότητα αιτήσεων συνταξιοδότησης.
  9. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας και δραστική μείωση για τους υπόλοιπους.
  10. Παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
  11. Παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
  12. Αναστολή πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2022.
  13. Παράταση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους.
  14. Μείωσε την ανεργία από 17,2% το 2019 στο 12,3% το 2022.
  15. Ανάπτυξη 8,4% για το 2021 και αναμενόμενη 4,5% για το 2022.
  16. Δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ότι το εισόδημα του εργαζομένου, που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρις στις φορολογικές ρυθμίσεις, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυξάνεται κατά 4% με 5,5% ετησίως, ενώ ήδη εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που λειτουργεί ως εγγύηση για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων, και πολλαπλασιάστηκαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για απασχόληση των ανέργων.
  17. Τα αναπηρικά επιδόματα αυξήθηκαν κατά 12%, το επίδομα παιδιού κατά 14% και το επίδομα στέγασης κατά 34%.
  18. Δόθηκε επίδομα 2.000€ για κάθε παιδί που γεννιέται, ενώ προωθούνται προγράμματα για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η κυβέρνηση κάνει λάθη, τα οποία εύκολα εντοπίζονται από έναν σκεπτόμενο πολίτη. Ήταν λάθος του πρωθυπουργού να αλλάξει το νόμο και να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ ένα μη δοκιμασμένο στέλεχος. Η πράξη αυτή τον εξέθεσε με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Όπως, ήταν λάθος να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Ανδρέα Πάτση στα Γρεβενά και να μην τον θέσει εκτός Κ.Ο. εγκαίρως. Και τα δύο αυτά λάθη διορθώθηκαν –ίσως με κάποια αργοπορία– με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία και στις αξίες ενός κόμματος που σέβεται το Σύνταγμα και τις αρχές του κοινοβουλευτισμού. Όμως δεν μπορεί να μην της αναγνωρίσει ότι απέκρουσε με επιτυχία ένα εκβιαστικό μεταναστευτικό ρεύμα στον Έβρο και στο Αιγαίο, ότι ασκεί μία πολυδιάστατη διπλωματία που ενισχύει σταθερά την αμυντική θωράκιση της χώρας, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στο ψηφιακό κράτος, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο κέρδισε επαίνους διεθνώς, έδωσε άνω των 43 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και κράτησε όρθια την κοινωνία. Σημειωτέον ότι ο Γερμανός καγκελάριος είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και σε πολλά άλλα θέματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω μία προτροπή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Θα ήταν πιο χρήσιμο εάν ασκούσε τεκμηριωμένη κριτική στα μείζονα ζητήματα και εάν προέβαλε τεκμηριωμένες και μελετημένες εναλλακτικές προτάσεις, αντί να περιορίζεται στην σκανδαλολογία και μόνον. Η έλλειψη σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτρέπει και τα λάθη της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 12/2/2012 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από την Κ.Ο. είκοσι δύο (22) βουλευτές του, επειδή καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση της χώρας (μεταξύ εκείνων ήσαν και πολλοί, οι οποίοι μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ).

Το 2021 ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε από τη θέση του τον επιτυχημένο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, για έναν ατυχή αστεϊσμό, ενώ για τις δηλώσεις του διέγραψε από το κόμμα τον πρώην υπουργό και δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα. Το 2022 απέπεμψε, λόγω της επισύνδεσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, τόσο τον διοικητή της ΕΥΠ όσο και τον διευθυντή του γραφείου του και επιφορτισμένο ως σύνδεσμο με την ΕΥΠ. Επίσης, μέσα στο 2022 απέπεμψε  δύο βουλευτές τόσο από την Κ.Ο. όσο και από το κόμμα της ΝΔ, όταν ο μεν πρώτος έκανε δηλώσεις, που δεν συνάδουν με τις αρχές του κόμματος (Κ. Μπογδάνος), ο δε δεύτερος (Α. Πάτσης) είχε νόμιμες μεν για έναν πολίτη, αλλά αντισυνταγματικές για έναν βουλευτή οικονομικές δραστηριότητες και δοσοληψίες με τα ΕΛ.ΤΑ.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε διέγραψε ή έστω επέπληξε βουλευτές του για ανάρμοστη συμπεριφορά, οικονομική δοσοληψία, υβριστική ή απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους. Όπως, επίσης, δεν έθεσε καν σε προσωρινή διαθεσιμότητα στελέχη του, που κάθονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας και απόφασης της Βουλής. Οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι το επικαλούμενο «ηθικό πλεονέκτημα» χαρακτήριζε κάποτε κάποιους Αριστερούς, οι οποίοι, όμως, ουδέποτε ήσαν πλειοψηφούσα τάση στα κόμματα της Αριστεράς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ