Πολιτικη & Οικονομια

Το γεύμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου «Στου Μήτσου» και η επίσκεψη στο υπνωτήριο αστέγων Θεσσαλονίκης (εικόνες)

Η συγκινητική ιστορία του μεζεδοπωλείου στο Καπάνι, που επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε σε γνωστό τοπικό μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου με πλούσια κοινωνική δράση - Η επίσκεψή της στο υπνωτήριο αστέγων.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο παραδοσιακό καφενείο «Στου Μήτσου», στην αγορά Καπάνι Θεσσαλονίκης © ΑΠΕ/ΜΠΕ/STR

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε σε γνωστό τοπικό μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου με έντονη κοινωνική δράση - Η επίσκεψή της στο υπνωτήριο αστέγων.

Στο παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «Στου Μήτσου», στην αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης, γευμάτισε κατά την επίσκεψή της στη συμπρωτεύουσα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μεζεδοπωλείο ανήκει στον Δημήτρη, ο οποίος είναι απεξαρτημένος και έχοντας ζήσει τη δική του περιπέτεια, μετά από μια σκληρή μάχη για να σταθεί όρθιος, απασχολεί ως προσωπικό πρώην χρήστες ή πρώην κρατούμενους και γενικώς άτομα που έχει περιθωριοποιήσει η κοινωνία.

«Η χαρά που βλέπω στα μάτια των παιδιών όταν τους δίνω μια ευκαιρία να δουλέψουν εδώ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα οικονομικό αντάλλαγμα», είπε στην κ. Σακελλαροπούλου ο Δημήτρης.

Διηγήθηκε ότι την πρώτη φορά που μαγείρεψε ήταν φακές, στη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη», και τότε ένιωσε διαφορετικά και «πήρε δύναμη», βλέποντας 60 άτομα να τον χειροκροτούν, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγε μόνο κριτική για τα λάθη του.

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε σε γνωστό τοπικό μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου με έντονη κοινωνική δράση - Η επίσκεψή της στο υπνωτήριο αστέγων.
Το μεζεδοπωλείο το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκει στον Δημήτρη, ο οποίος είναι απεξαρτημένος και απασχολεί ως προσωπικό πρώην χρήστες, πρώην κρατούμενους ή άτομα που έχει περιθωριοποιήσει η κοινωνία © ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Έκτοτε ασχολήθηκε με τη μαγειρική και, όπως είπε, στο μεζεδοπωλείο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει συνταγές της γιαγιάς του στον ξυλόφουρνο και στη μασίνα.

Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν με τον Δημήτρη και τους εργαζόμενους στο μεζεδοπωλείο, συζήτησαν μαζί τους και οι προσωπικές ιστορίες τους προκάλεσαν τη συγκίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε σε γνωστό τοπικό μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου με έντονη κοινωνική δράση - Η επίσκεψή της στο υπνωτήριο αστέγων.
«Η χαρά που βλέπω στα μάτια των παιδιών όταν τους δίνω μια ευκαιρία να δουλέψουν εδώ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα οικονομικό αντάλλαγμα», ανέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δημήτρης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Μετά το γεύμα η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στα πλακόστρωτα της Αγοράς Καπάνι και στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαγαζάτορες και καταναλωτές.

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε σε γνωστό τοπικό μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου με έντονη κοινωνική δράση - Η επίσκεψή της στο υπνωτήριο αστέγων.

Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον κ. Σταμάτη και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, επισκέφθηκε το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα του ύπνου σε 65 άτομα.

Η κ. Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Υπνωτηρίου. Στον χώρο υποδοχής συναντήθηκε με άστεγους, άκουσε τις προσωπικές τους ιστορίες, τα προβλήματα τους και την αγωνία να βρουν μια μόνιμη στέγη και εργασία. Ο κ. Σταμάτης τόνισε πως το μήνυμα της επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου στο Υπνωτήριο είναι ότι «κανένας δεν είναι μόνος του».

Το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ως κύρια στόχευση την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών που είναι άστεγοι. Από το 2017 , όταν άρχισε η λειτουργία του, υπό την διαχείριση του Δήμου, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 670 άτομα. Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 55 άστεγοι και η δυναμικότητα είναι 65 κλίνες.

Είναι το μοναδικό Υπνωτήριο στη Βόρεια Ελλάδα  Παρέχει απογευματινό φαγητό και πρωινό. Η φιλοσοφία της δομής και ο τρόπος λειτουργίας της εστιάζει στην σταδιακή επανένταξη των άστεγων και προσπαθεί να αποτελεί μια δομή μεταβατικής φιλοξενίας. Η διάρκεια διαμονής ενός εξυπηρετούμενου είναι έως 6 μήνες και ανά περίπτωση εξετάζεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος διαμονής.

Υπάρχει λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας, (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος), καθώς και διοικητικής, ενώ απασχολούνται νοσηλευτές, φύλακες και προσωπικό καθαριότητας.

Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί το Υπνωτήριο ανήκει στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης η οποία το παραχώρησε με μηδενικό ενοίκιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.