Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 20 - 26 Οκτωβρίου 2022

2,2 εκατοστά είναι η απόκλιση του «Πύργου του Πειραιά», ενός κτιρίου 24 ορόφων.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 846
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο «Πύργος του Πειραιά»
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 20 - 26 Οκτωβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

44 ημέρες έζησε σαν πρωθυπουργός η Λιζ Τρας, αφού παραιτήθηκε την Παρασκευή. Είναι η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

118 ημέρες ήταν πρωθυπουργός ο φιλέλλην Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος όμως απεβίωσε. Τουλάχιστον τον κάναμε πλατεία στην Αθήνα.

115.000 λίρες ετησίως δικαιούται να διεκδικήσει η Τρας, παρά το βραχύβιο της θητείας της.

84.000 λίρες ετησίως είναι και η βουλευτική αποζημίωση που λαμβάνει όσο παραμένει βουλεύτρια (sic) στην περιφέρεια Σάουθ Γουέστ Νόρφολκ.

700.000 λίρες στοιχίζουν πλέον τα επιδόματα των πρώην πρωθυπουργών στους Βρετανούς φορολογούμενους. Ποσό που –αν συνεχίσουν έτσι– αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ιδίως καθώς ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ήδη μετράει πικρόχολα σχόλια από τους πολέμιούς του…

23% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Τόρις στα γκάλοπ, σύμφωνα με το Politico.

51% είναι το αντίστοιχο ποσοστό των Εργατικών του Keir Starmer.


50.000 πλειστηριασμοί θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να χαρακτηρίσει «βατερλώ» τον χειρισμό της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα.

9.895 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Οκτωβρίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον οργανισμό iMEdDLAB. Εντελώς διαφορετικοί αριθμοί σε σχέση με όσα λέει ο Κατρίνης. Ποιoν να πιστέψεις;

53.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 2 Οκτωβρίου 2022. Τούτου δοθέντος, το νούμερο του Κατρίνη μοιάζει όντως εξωφρενικό.

75,4% των διενεργηθέντων πλειστηριασμών (από το 2018) ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.


5,1% μείωση παρουσίασε η ανεργία στη χώρα μας την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

17,5% ήταν η ανεργία τον Ιούλιο του 2019, τον μήνα δηλαδή που πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκλογές.

12,4% είναι φέτος η ανεργία. Όμως οι άνθρωποι πλέον είναι «κάτω από τους αριθμούς». Υπό την έννοια φυσικά ότι είναι αδύνατο να βρεις εργαζόμενους στους περισσότερους κλάδους, παρά τα διψήφια ποσοστά της ονομαστικής ανεργίας.


110 εκατ. δολάρια είναι η αξία ενός πίνακα του Μονέ, τον οποίο βανδάλισαν ακτιβιστές από την ομάδα Last Generation για το κλίμα στο μουσείο Barberini στο Πότσνταμ. Οι ακτιβιστές πέταξαν πουρέ πατάτας στο αριστούργημα και απορώ ποια είναι η χρησιμότητα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την κλιματική αλλαγή διά της καταστροφής του ανθρώπινου πολιτισμού.


79 ετών είναι ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος εκλήθη να εγκαταλείψει τη θέση του εξ ευωνύμων του προέδρου Σι Τζινπινγκ στο συνέδριο του ΚΚΚ, με την παραδοσιακή μέθοδο «καροτσάκι».

6 πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Σι Τζινπίνγκ ανέβηκαν μαζί του στη σκηνή του 20ού συνεδρίου του κόμματος. Αυτοί θα αποτελούν τη μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.

24 άτομα, από 25 προηγουμένως, θα αποτελούν το πολίτμπιρο. Η μείωση είναι μικρή αλλά ουσιώδης, καθώς σημαίνει ότι ο ίδιος ο Σι Τζινπινγκ θα αποφασίζει σε περιπτώση ισοψηφίας.

7 φορές προσπάθησε ο Τζινπίγκ να γίνει μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας κατά τη δεκαετία του ’70. Τελικά τα κατάφερε και πέρσι τον Νοέμβριο άλλαξε τον νόμο για το ανώτατο όριο θητείας των προέδρων, ώστε να εκλεγεί για τρίτη φορά και να γίνει πλέον ισάξιος (σε διάρκεια) των Μάο και Ντενγκ Σιαοπίνγκ.


3n γυναίκα βουλευτής αποχώρησε από το ΜΕΡΑ25. Πρόκειται για τη Φωτεινή Μπακαδήμα, για την αποχώρηση της οποίας ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι κατανοεί πως «τώρα που οι Έλληνες ολιγάρχες εξαπολύουν επιθέσεις, μηνύσεις και προσωπικές απειλές απέναντι στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του μοναδικού κόμματος το οποίο τους κατονομάζει και για αυτό τους πειράζει τόσο πολύ, κάποιες-κάποιοι από εμάς, από την κοινοβουλευτική ομάδα, μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν». Ψυχή βαθιά, σύντροφοι…

6 βουλευτές απαρτίζουν πλέον το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη (μαζι με τον ίδιο) και σε περίπτωση που αποχωρήσουν άλλοι δύο, δεν θα διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα.


9% μόλις των ευρωπαϊκών προμηθειών αερίου εισήχθη τον Αύγουστο του 2022 από τη Ρωσία.

50% εισήχθη μέσω άλλων αγωγών και 41% με πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο.

41% των εισαγωγών αερίου έρχονταν μέσω του ρωσικού αγωγού τον Αύγουστο του 2021, 40% μέσω άλλων αγωγών και μόλις 19% μέσω πλοίων LNG. Ίσως αυτή η απεξάρτηση να δίνει μια διαφορετική ερμηνεία για τη στρατηγική της Ε.Ε., πέρα από τη μόνιμη καφενειακή ανάλυση περί αέναης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.


2,2 εκατοστά είναι η απόκλιση του «Πύργου του Πειραιά», ενός κτιρίου 24 ορόφων.

47 χρόνια, πάντως, ουδείς αμφισβήτησε τον αστικό μύθο ότι το κτίριο γέρνει. Δεν γέρνει λοιπόν και σύντομα θα είναι έτοιμο. Ήδη ο πρώτος ένοικος ανακοινώθηκε. Πρόκειται για την εταιρεία Dialectica.


Verba Volant

Κώστας Ζουράρις  

«Αν βγει ο Μητσοτάκης, θα ζητήσω άσυλο στη Γαλλία». 
Ο πρόεδρος της «Πυρικαύστου Ελλάδος» είναι προπάντων ένας ποιητής της ζωής και του έρωτα. Υπ’ αυτή την έννοια του χαρίζουμε την ποιητική αδεία, βάσει της οποίας θα ζητήσει άσυλο στη Γαλλία. Η «ποιητική αδεία» χρειάζεται κυρίως διότι για να ζήσει στη Γαλλία δεν απαιτείται άσυλο. Ο κύριος Κώστας είναι ευρωπαίος πολίτης και μπορεί να ζήσει στην αγαπημένη του χώρα και μακριά από τον Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας απλώς το διαβατήριό του. Όμως με το άσυλο και την προσφυγιά κάνει το όλο θέμα πιο δραματικό. Πραγματική ποίηση.

Αλέξης Χαρίτσης

«Δική μας ευθύνη είναι να πείσουμε ότι υπάρχει θετική διέξοδος στην ασφυκτική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Φυσικά και υπάρχει και το ξέρουμε. Πρέπει να πούμε στον Μητσοτάκη να σταματήσει με έναν νόμο και ένα άρθρο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και να επιβάλει παγκόσμιο πλαφόν στις τιμές όλων των αγαθών για να σταματήσει η ακρίβεια. Λύσεις υπάρχουν. Η βούληση μας λείπει.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

«Το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με αυτά που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τετραπλάσιο».
Αλήθεια είναι αυτό, κύριε βουλευτά. Αλήθεια επίσης είναι ότι η τιμή είναι πολύ υψηλότερη τώρα και τελικά οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διεθνείς ανατιμήσεις, θα παρατηρούσε κάποιος κακεντρεχής που απλώς παρατηρεί (κάπως σχολαστικά) τις τιμές στα βενζινάδικα.

Ιωάννα Κοσμοπούλου

«Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμηση των καταστροφών, θα διερευνήσουμε κι αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αγωγή».
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά για τις καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης». Μιλάμε για μια υπόθεση με συλληφθέντες επ’ αυτοφώρω και ο Δήμος Θεσσαλονίκης «θα διερευνήσει» αν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Αν βάλει κανείς και τους προοδευτικούληδες που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν «τα παιδιά» το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα «μηδέν εις το πηλίκον», που έλεγαν και στο σχολαρχείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ