- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Όλαφ Σολτς στην Αθήνα - Αύριο η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η συμφωνία «Ringtausch» και μια βόλτα στην Ακρόπολη
Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως καγκελάριος πραγματοποιεί ο Όλαφ Σολτς, ερχόμενος απευθείας από το Παρίσι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο, 27/10, στις 08:30 το πρωί, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Στις 11:30 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και γεύμα εργασίας.
Η ατζέντα της επίσκεψης Σολτς στην Ελλάδα και η βόλτα στην Ακρόπολη
Η επίσκεψη Σολτς βρίσκεται ψηλά στη γερμανική ατζέντα.
Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπουε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Σολτς θα φτάσει στην Ελλάδα μία ημέρα πριν από τη 28η Οκτωβρίου, την εθνική επέτειο, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία του στην Αθήνα θα είναι σύντομη χωρίς άλλες συναντήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch» που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πχ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση -υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη- των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.
Στην περίπτωση πάντως της ανταλλαγής με την Ελλάδα καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις από γερμανικής και ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Welt ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. Για όλα αυτά αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.
Γερμανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Σύμφωνα με την DW, έντονο είναι και το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Την εικόνα της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ενέργειας» προς την Ευρώπη μέσω νέων, ασφαλών ενεργειακών οδών τόνισε άλλωστε τη Δευτέρα από το Βερολίνο και ο υπ. Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Όσο για τα ελληνοτουρκικά, αν και και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει φειδωλή σε δηλώσεις και ίσως όχι τόσο εξωστρεφής όσο το υπ. Εξωτερικών και η Πράσινη ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, εντούτοις τα μηνύματα που στέλνονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά. Άλλωστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.
Ερωτηματικό για το αν θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, αποζημιώσεις
Είναι ένα ερώτημα, όπως αναφέρει η DW, αν θα συζητηθεί το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού στη σκιά των καθημερινών πλέον αναφορών στα γερμανικά ΜΜΕ για σκιώδεις πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Θα ζητηθούν επίσης από την άλλη πλευρά "εξηγήσεις" για το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία; Ή ισχύει ακόμη η γερμανική απάντηση "pacta sunt servanda" για συμφωνίες που έχουν συνομολογηθεί στο παρελθόν; Το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφική επέλαση της Βέρμαχτ; Ή δεν είναι κατάλληλη η περίσταση;» αναφέρει το γερμανικό μέσο.
Πάντως, γερμανικές πηγές εκτιμούν ότι, ακόμη κι αν η νυν πολωνική κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού PiS μπορεί να επιδιώκει μια σύμπλευση με την Ελλάδα στο πεδίο της νομικής διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων, η Ελλάδα για την ώρα φαίνεται να έχει άλλες, πιο επείγουσες προτεραιότητες για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο και μάλιστα μαζί με την Πολωνία: τη διαχείριση των συνεπειών του μεγάλου πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, την οικονομικοπολιτική σταθερότητα και την αποφυγή μιας επικίνδυνης ανάφλεξης στα ανοιχτά του Αιγαίου Πελάγους.
Οι επισκέψεις των Γερμανών ηγετών στην Ελλάδα
Δέκα περίπου χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον κατοχικό ζυγό και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 1954, πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη Γερμανού ηγέτη στη χώρα από τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ.
Ο Αντενάουερ συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο σε μία προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Εξίσου σημαντικός ηγέτης της Γερμανίας, που όμως δεν πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας ως Καγκελάριος, θεωρείται ο Βίλι Μπραντ, ο οποίος , υπηρέτησε ως καγκελάριος της Δ. Γερμανίας από το 1969 μέχρι το 1974, τα χρόνια της δικτατορίας.
Μετά την πτώση της Χούντας, ο πρώτος Καγκελάριος που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν ο Χέλμουτ Σμιτ, τον Δεκέμβριο του 1975. Ο Σμιτ συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με φόντο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενώ προσέφερε και 350 εκατ. μάρκα ως οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα.
Ακολούθως, το 1981 με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές, θα έρθε στη χώρα μας και ο Έριχ Χόνεκερ, ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας.
Το 1991, ο διάδοχος του Σμιτ και Χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ θα ταξιδέψει στην Κρήτη, όπου και θα παραστεί μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Φυσικά, όμως, τις περισσότερες επισκέψεις στη χώρα μας πραγματοποίησε η Άγκελα Μέρκελ. Αξιοσημείωτες παραμένουν οι συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 και το 2014, που έγιναν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.