Πολιτικη & Οικονομια

Σύγκλιση της επιτροπής πόθεν έσχες για την υπόθεση Πάτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τη διαγραφή

Δεν παραδίδει την έδρα - Ανεξαρτητοποιείται ο βουλευτής Γρεβενών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης της επιτροπής πόθεν έσχες για τον Ανδρέα Πάτση - Πώς σχολίασε τη διαγραφή το ΠΑΣΟΚ - Διατηρεί τη βουλευτική έδρα του ως ανεξάρτητος.

Αίτημα σύγκλησης της επιτροπής πόθεν έσχες μετά τις αποκαλύψεις «για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέα Πάτση», όπως αναφέρει,  κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».  
Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης - κατά ποσοστό 100% - τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD»,  β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή.   

Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή του κου. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ.  Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: 

«Οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά.

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών.

Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ.

Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds  και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία;

Επιπλέον, οι εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των  ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση  κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς».

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Ανδρέας Πάτσης ανακοίνωσε την πρόθεση να παραμείνει βουλευτής Γρεβενών, ανεξάρτητος πλέον, μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

«Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες παραμένω βουλευτής σας, ανεξάρτητος, σε λίγη ώρα θα ανεβεί δελτίο Τύπου από εμένα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά», αναφέρει η δημοσίευση του Ανδρέα Πάτση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.