Πολιτικη & Οικονομια

Ρωσικά χρήματα σε δυο ελληνικά κόμματα - «Κινήσεις» από συγγενικά πρόσωπα αρχηγού

Τι αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Παραπολιτικών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά χρήματα σε δυο ελληνικά κόμματα - «Κινήσεις» από συγγενικά πρόσωπα αρχηγού
Βουλή © EUROKINISSI

Η Ρωσία χρηματοδοτούσε ξένα πολιτικά κόμματα: Εντοπίστηκαν σε δυο ελληνικά - «Κινήσεις» από συγγενικά πρόσωπα αρχηγού - Η εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Νέα στοιχεία για την υπόθεση διοχέτευσης χρημάτων από τη Ρωσία σε ξένα κόμματα προκύπτουν από τις έρευνες των Αρχών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά». 

Όπως έχει γίνει γνωστό από έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία μετέφερε κρυφά από το 2014 τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε περισσότερες από 20 χώρες, προσπαθώντας να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις και να διατηρήσει την επιρροή της Μόσχας στο εξωτερικό.

Διοχέτευση χρημάτων από Ρωσία σε ξένα κόμματα: «Κινήσεις» σε συγγενικά πρόσωπα αρχηγού ελληνικού κόμματος

Όπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», από την έρευνα των Αρχών έχει προκύψει ότι δύο πολιτικά κόμματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Οι Αρχές έχουν εντοπίσει περίεργο χρήμα σε «κινήσεις» που έχουν γίνει κυρίως από συγγενικά πρόσωπα αρχηγού που ηγείται του ενός εκ των δύο κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην οποία αποκαλύπτονται οι κινήσεις της Ρωσίας. 

Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. Έφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ