Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6 - 12 Οκτωβρίου 2022

3 νέοι σταθμοί μετρό παραδόθηκαν και λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 844
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο».
Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο». © Ευτέρπη Μουζακίτη

Τα νέα της εβδομάδας 6 - 12 Οκτωβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

4354/2015 είναι ο αριθμός του νόμου που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Ο Άρειος Πάγος έβαλε μπλόκο στους πλειστηριασμούς για όσα κόκκινα δάνεια είχαν μεταβιβαστεί σε εταιρεία διαχείρισης πριν το σωτήριο έτος 2015. Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ξεχάστηκε με μερικές αράδες νόμου…


11,9% πτώση κατέγραφε το πρωί της Δευτέρας το χρηματιστήριο της Μόσχας στον απόηχο των αλλεπάλληλων «φιάσκο» του ρωσικού στρατού στο πεδίο των μαχών. 

1.780,39 μονάδες ήταν το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη που σημειώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 1.800 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 24η Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


19 χλμ. μήκος είχε η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία αποτελούσε «το πετράδι του στέμματος» των υποδομών της Ρωσίας στην κατεχόμενη χερσόνησο. Ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη. 

3 δισ. ευρώ κόστισε η κατασκευή της. Τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη γέφυρα «κατασκευή του αιώνα».

4 χρόνια έμεινε όρθια η «κατασκευή του αιώνα» (εγκαινιάστηκε από τον Πούτιν το 2018) παρά το γεγονός ότι η «ρωσική πολεμική μηχανή» είχε επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο για την προστασία της. Μάλιστα διέρρευσε και βίντεο που δείχνει τους Ρώσους στρατιώτες να ελέγχουν το φορτηγό, πριν το αφήσουν να συνεχίσει την πορεία του στη γέφυρα.

20 διαφορετικά «αντίμετρα» είχε προβλέψει ο ρωσικός στρατός για την προστασία της. Μεταξύ τους -ο 17ος τρόπος προστασίας, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της Μόσχας- ήταν τα «στρατιωτικά δελφίνια», ό,τι και αν σημαίνει αυτό…


75 πυραύλους έριξε η Ρωσία ως αντίποινα για το χτύπημα στα στενά του Κερτς. Μεταξύ αυτών χτύπησαν και μια πεζογέφυρα. Μπράβο ταβάριτς, έτσι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα άρματα μάχης που σας κλέβουν. 


5 ρίχτερ ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Κορινθιακό. «Με ανησυχεί ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό» υποστήριξε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει πει ότι «όταν τραβηχτεί η παλίρροια, φαίνεται ποιοι φορούσαν μαγιό και ποιοι όχι». 


18 έτη τουλάχιστον είναι η πραγματική ποινή για βιασμό ανηλίκου μετά την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες που συνέβη το 2021. Με πρόταση του Βουλευτή Κώστα Καραγκούνη η οποία εντάχθηκε στο νέο κώδικα, ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό για την απόλυσή του πριν την πραγματική έκτιση 18 ετών. 

5 έως 15 έτη ήταν η ποινή που προέβλεπαν οι προηγούμενοι ποινικοί κώδικες, οι οποίοι ψηφίστηκαν λίγες ώρες πριν τις εκλογές του θέρους του 2019.

3 έως 5 έτη προέβλεπαν οι ποινικοί κώδικες του 2019 για εξαναγκασμό σε γενετήσια πράξη με τη χρήση ψυχολογικής βίας «χαμηλότερης έντασης». Δηλαδή με εκείνες τις διατάξεις, αν βίαζες χωρίς ξύλο έτρωγες λιγότερα. 

4 λεπτά χρειάστηκε για να «εξαφανιστούν» 3.300 vouchers για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο. 

150 και 300 ευρώ είναι η αξία των συγκεκριμένων vouchers.


26,6% αυξημένος ήταν ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας για τους πρώτους 8 μήνες του 2022, συγκρινόμενος με έναν χρόνο πριν. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην κανονική επαναλειτουργία των καταστημάτων του ΟΠΑΠ.

460 εκατ. ευρώ εισέπραξε και το δημόσιο από φόρους, έναντι 325 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.


99% μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης HIV μέσω σεξουαλικής επαφής, όταν η PrEP λαμβάνεται σωστά. Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, ώστε να διατίθεται και στη χώρα μας. 

74% τουλάχιστον μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, όταν η PrEP λαμβάνεται σωστά.

10 χρόνια μετά την έγκριση από την αμερικάνικη υπηρεσία φαρμάκων, η χώρα μας προχωρά στη διάθεση της αγωγής. 

6 χρόνια πριν, το 2016, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου είχε επίσης κάνει θετική εισήγηση, αλλά η χώρα μας δεν προχώρησε στη διάθεση της αγωγής σε οροθετικούς.  


3 νέοι σταθμοί μετρό παραδόθηκαν και λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». «Εμείς παραδίδουμε μεγάλα έργα υποδομής, κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες», ήταν η μπηχτή του πρωθυπουργού για ένα ατυχές συμβάν που συνέβη προ ετών στη συμπρωτεύουσα. 

132.000 επιπλέον πολίτες εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση του μετρό, μετά και την έναρξη λειτουργίας των τριών σταθμών. 

55 λεπτά θα διαρκεί το ταξίδι από το Αεροδρόμιο μέχρι το Λιμάνι του Πειραιά. Κλαίνε κάποιοι στις πιάτσες.

5 νέοι σταθμοί μετρό θα εγκαινιαστούν στα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2024, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. Θα ήταν ανάξια λόγου η αναφορά, αν οι 5 σταθμοί δεν αφορούσαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης. 


Verba Volant

Νάσος Ηλιόπουλος 

«Το κράτος μπορεί να έχει 4 δισ. έσοδα, αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια».
Με συντελεστή 90%, σημαίνει ότι τα υπερκέρδη ήταν περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Αν βάλουμε και περίπου 1 δισ. ευρώ κανονικά κέρδη, σημαίνει ότι οι ενεργειακές εταιρείες στη χώρα μας έχουν (εν μέσω ενεργειακής κρίσης) κερδοφορία περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή με βάση τους υπολογισμούς του εκπροσώπου, περίπου 3% του ΑΕΠ είναι μόνο τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Σωθήκαμε.

Πατριάρχης Κύριλλος

«Ο Θεός σας τοποθέτησε στην εξουσία».
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προσδίδει μεταφυσική διάσταση στη δικτατορία του Βλαδίμηρου με αφορμή τα 70ά του γενέθλια. Επιπλέον, τον συγκρίνει ως προς τη μακροημέρευσή του στην εξουσία με τον Ιωσήφ Τζουγκασβίλι, δηλαδή τον Στάλιν. Μπρρρρ.

Γιώργος Τσίπρας

«Ή πληρώθηκε ή παίρνει ναρκωτικά ο συντάκτης».
Ο εξάδελφος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στον συντάκτη των Financial Times, ο οποίος τόλμησε να γράψει ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 7 οικονομικά θαύματα της εποχής. Νομίζω ότι τη δεύτερη φορά θα είναι στη δικαιοδοσία Ινστιτούτου Φλωρεντίας και ΟΚΑΝΑ να αποφανθούν αν νόμιμα μοιράζονται τέτοια άρθρα μέσω του διαδικτύου στην πολύπαθη Ελλάδα. 

Νίκος Κοκλώνης

«Μου λέει το BBC να το κάνουμε πιο μικρό σε διάρκεια και τους είπα ότι δεν μπορώ. 1 ώρα και 30 λεπτά μου ζητάνε, τόσο θέλουμε να ζεσταθούμε»!
Ο κονφερασιέ μεταφέρει τον διάλογό του με το BBC, για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Επίδικο θέμα η διάρκεια του Just the Two of Us, θέμα πολύ σοβαρό για την καθημαγμένη βρετανική κοινωνία που ακόμη αναρρώνει από το Βrexit και την αλλαγή μονάρχη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.