Πολιτικη & Οικονομια

Το βίντεο Μηταράκη για το τουρκικό Λιμενικό προκάλεσε κόντρα με την «Αυγή» - Ο δημοσιογραφικός καβγάς

«Δημοσιογράφοι της Αριστεράς καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας», δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου και ο Νίκος Σβέρκος της «Αυγής» είχαν έντονη διαφωνία στο Twitter με αφορμή ντοκουμέντο του Νότη Μηταράκη από το Αιγαίο.
Η ανάρτηση του Νότη Μηταράκη στο Twitter πυροδότησε διαφωνίες μεταξύ γνωστών δημοσιογράφων © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου και ο Νίκος Σβέρκος της «Αυγής» είχαν έντονη διαφωνία στο Twitter με αφορμή ντοκουμέντο του Νότη Μηταράκη από το Αιγαίο.

Πολιτική αλλά και δημοσιογραφική κόντρα ξέσπασε μετά το βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, για τις τουρκικές πρακτικές στο Αιγαίο.

Το ντοκουμέντο, στο οποίο Τούρκοι λιμενικοί εμφανίζονται να απωθούν βίαια από το σκάφος τους φουσκωτή λέμβο γεμάτη μετανάστες, αποτέλεσε πεδίο διαφωνιών μεταξύ επαγγελματιών των ΜΜΕ στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν Μέσα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν εν είδει καταγγελίας ότι το βίντεο του υπουργού Μετανάστευσης είναι παλιό και χρονολογείται από το 2019.

Η ηλεκτρονική «Αυγή» μάλιστα σε σχετική ανάρτηση χρησιμοποίησε τον τίτλο: «Ο Μηταράκης ξέθαψε βίντεο από το 2019 για να επιτεθεί στην Τουρκία».

Ανάμεσα στις κόντρες που ακολούθησαν ήταν και αυτή μεταξύ των δημοσιογράφων Νίκου Χατζηνικολάου, με τον Νίκο Σβέρκο της «Αυγής».

Συγκεκριμένα, όταν ο τελευταίος έγραψε: «Το βίντεο με τις αθλιότητες Τούρκων που ανέβασε ο Μηταράκης είναι του 2019», ο εκδότης της Real News απάντησε ως εξής: «Και λοιπόν; Τι εννοείς; Έχει παραγραφεί; Ή μήπως άλλαξε η στάση τους από τότε; Ποιος είναι ο σκοπός της ανάρτησής σου;».

Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος της «Αυγής» συνέχισε: «Του πήρε τρία χρόνια να κάνει κριτική στην Τουρκία μέσω Twitter, ενώ θα έπρεπε να την κάνει στους διεθνείς οργανισμούς. Και ποιος είναι ο σκοπός της δίκης σου ανάρτησης;».

Ο Νίκος Χατζηνικολάου κατηγόρησε στη συνέχεια τον Νίκο Σβέρκο ότι οι αναρτήσεις του είναι «βλαπτικές για την εθνική μας προσπάθεια», ενώ επισήμανε ότι σωστά δημοσιοποίησε το βίντεο ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ολόκληρος ο διάλογος μεταξύ των δημοσιογράφων στο Twitter:

Σβέρκος: Το βίντεο με τις αθλιότητες Τούρκων που ανέβασε ο Μηταράκης είναι του 2019.

Χατζηνικολάου: Και λοιπόν; Τι εννοείς; Έχει… παραγραφεί;  Ή μήπως άλλαξε η στάση τους από τότε; Ποιός είναι ο σκοπός της ανάρτησής σου;

Σβέρκος: Του πήρε τρία χρόνια να κάνει κριτική στην Τουρκία μέσω twitter, ενώ θα έπρεπε να την κάνει στους διεθνείς οργανισμούς. Και ποιος είναι ο σκοπός της δικής σου ανάρτησης;

Χατζηνικολάου: Αν τώρα βρήκε το βίντεο, σωστά το δημοσιοποίησε! Ο σκοπός της ανάρτησης μου είναι να καταλάβεις ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό.

Σβέρκος: Το βίντεο βγήκε το 2019. Δες και το λινκ που έβαλα στο αρχικό μου τουιτ, που το αποδεικνύει.  Γι’ αυτό ας αφήσουμε τις νουθεσίες για το τι είναι εθνικά επωφελές και ας μην αναπαράγουμε ό,τι βλέπουμε από την #Υπογα.

Χατζηνικολάου: Νομίζω ότι έχεις καταλάβει το λάθος σου. Δεν θα συνεχίσω.

Σβέρκος: Εσύ ελπίζω να κατάλαβες το δικό σου λάθος και να σβήσεις το επιθετικό προς εμένα ποστ σου.

Χατζηνικολάου: Να σβήσω τη γνώμη μου επειδή δεν σου αρέσει; Τόσο δημοκράτης;; Θλιβερό. Τέλος συζήτησης.

Σβέρκος: Μου επιτέθηκες άνευ λόγου και αιτίας. Δεν είναι θέμα γούστου, είναι θέμα σοβαρότητας.

Χατζηνικολάου: Δεν επιτέθηκα σε κανέναν. Σχολίασα την τοποθέτηση σου, που κατά τη γνώμη μου είναι βλαπτική για την εθνική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που επιχειρεί με ένταση τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα. Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για αντιπολίτευση.

Σβέρκος: Οκ, άρα δεν θες να σχολιάζουμε ούτε έναν υπουργό που δεν ξέρει τι αναρτά και που προσπαθεί τρία χρόνια μετά να κάνει επικοινωνία της πλάκας αντί να πάει να ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία και να διεθνοποιήσει σοβαρά το θέμα. Σαφής η θέση σου. Ευχαριστούμε και καληνύχτα.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σχετικά με το επίμαχο βίντεο:

 «Επειδή είπατε για το βίντεο, δεν είπαμε πως είναι σημερινό. Κανείς δεν αμφισβήτησε πως είναι πραγματικό. Αντί να έχουμε αντίδραση από την τουρκική πλευρά, είχαμε από Έλληνες δημοσιογράφους της Αριστεράς οι οποίοι καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας. Έχουμε το μέτωπο απέναντι μας, την Τουρκία, έχουμε και την ευρωπαϊκή Αριστερά που θέλει να ζήσουμε ξανά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 και να έχουμε Μόρια και Ειδομένη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ