Πολιτικη & Οικονομια

«Όχι» από Αχτσιόγλου στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο - Η απάντηση Μηταράκη

Ο τηλεοπτικός διαξαφισμός των δυο πολιτικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μηταράκης: Υπέρ των ανοιχτών συνόρων ο ΣΥΡΙΖΑ – Αχτσιόγλου: Λέμε όχι στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή (φώτο αρχείου) © Εurokinissi

Νότης Μηταράκης και Έφη Αχτσιόγλου για το μεταναστευτικό

Αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό το οποίο βρίσκεται στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας λόγω της εργαλειοποίησής του από την Τουρκία είχαν Νότης Μηταράκης και Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα σε εμφάνισή τους το πρωί της Παρασκευής στο OPEN διαφώνησαν για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον κ. Μηταράκη για pushbacks και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει καμία καταδίκη για επαναπροωθήσεις και πως προστατεύει τα σύνορά της απέναντι στις παράνομες εισόδους από την Τουρκία.

 Ο κ. Μηταράκης απάντησε και στην Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί ποτέ από Διεθνές Δικαστήριο, όχι από επαναπροώθηση μεταναστών. Τα ¾ απωλειών ανθρώπινων ζωών χάθηκαν στην περίοδο από τις αρχές του 2015 έως την κοινή δήλωση του 2016, με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Το Λιμενικό παρεμβαίνει αυτονόητα κάθε φορά που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η Τουρκία δεν είναι χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Όταν κάποιος είναι Αφγανός ή Σύρος και βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη ως συνυπογράφουσα της Συνθήκης της Γενεύης να τους προστατεύσει. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας, αμέσως η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ υπογράφηκε η Κοινή Δήλωση, η οποία δεν τηρείται. Η ιστορία με την Frontex αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι και ψηφίζουν τα κόμματα. Ψηφίζουν για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και να περάσουν 1 εκατομμύρια μετανάστες. Αυτό δεν θα γίνει. Είναι μια ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ευρώπη πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της. Η Ευρώπη είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα κυκλώματα λαθροδιακινητών για 3.500 ευρώ να επιλέξουν ποιοι θα έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Για τις κατηγορίες σχετικά με pushcbacks της Ελλάδας υπογράμμισε πως: «Όπως έγραψε η OLAF δεν υπάρχουν pushbacks. Δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη, είτε από θάλασσα είτε από στεριά».

 Ο υπουργός απάντησε και για την περίοδο 2015-2016, και στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2015, μπήκαν 120.000 μετανάστες στη Χίο. Ξεχνάτε τι πέρασε η Χίος, η Μυτιλήνη, η Ειδομένη. Το 2015 στη Χίο μπαίνανε 1.000 την ημέρα. Τα δικαιώματα των ντόπιων τα σκεφτήκατε ποτέ; Ο κύριος Δρίτσας έλεγε για δικαιώματα όλων εκτός των Ελλήνων πολιτών».

Τέλος, για πολλοστή φορά, ο κ. Μηταράκης τόνισε την σημασία της φύλαξης των συνόρων: «Όταν φυλάς τα σύνορά σου, δεν κινδυνεύει κόσμος».

Νότης Μηταράκης και Έφη Αχτσιόγλου για το μεταναστευτικό | Ώρα Ελλάδος 21/10/2022 | OPEN TV

ΠΡΟΣΦΑΤΑ