Πολιτικη & Οικονομια

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε για το όγδοο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία

Tι προβλέπεται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

«Οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώνει» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζοντας τη συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων.
 
«Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία των κρατών μελών για την όγδοοη δέσμη κυρώσεων. Προχωρήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Ποτέ δεν θα δεχθούμε τα πλαστά δημοψηφίσματα του Πούτιν ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώνει» ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter.

Το πακέτο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου.  Οι κυρώσεις, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, ουσιαστικά θα απαγορεύσουν τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Επεκτείνει έτσι την απαγόρευση της αποστολής ρωσικού πετρελαίου για να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του, αλλά θα προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που τιμολογείται σε ένα επίπεδο ή κάτω από ένα επίπεδο που ορίζεται από την ομάδα της G7, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που επικαλείται το Bloomberg.

Το νέο πακέτο επεκτείνει επίσης την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χάλυβα, και απαγόρευει την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, μηχανικών και νομικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες. 

Με βάση το προσχέδιο που είδε το Politico, υπάρχει πρόβλεψη για τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο του πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για ένα σύστημα επόπτευσης από την Κομισιόν, για να αντιμετωπιστεί η πρακτική της αλλαγής σημαίας από τα τάνκερ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια κέρδους» λόγω τέτοιων πρακτικών, τότε θα «προτείνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί» ο αντίκτυπός τους.

Τα ονόματα και οι οργανισμοί που θα πληγούν από το νέο πακέτο κυρώσεων θα δημοσιευθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ.