Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Στην εξεταστική επιτροπή σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεχίζεται η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Σήμερα η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με την εξέταση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, η τοποθέτησή του, αναμένεται να είναι και η «τελευταία πράξη» των εργασιών της επιτροπής στην αναζήτηση των λόγων πίσω από την παρακολούθησή του.

Όπως αναφέροι οι πρώτες πληροφορίες, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Κατά τη διάρκειά της ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταγγέλλει το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επέτρεψε σε κρίσιμους μάρτυρες να καταθέσουν στην Εξεταστική.

Ακόμη, εκτιμάται πως θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να άρει, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, το απόρρητο ώστε να γίνει γνωστός ο λόγος που τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Μάλιστα, αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ θα απαιτήσει ριζικές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Να θυμίσουμε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει τρεις τροπολογίες οι οποίες προτείνουν:

  • Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος υπαγωγής της ΕΥΠ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
  • Την επαναφορά ρυθμίσεων που θα αποκαθιστούν το καθεστώς διαφάνειας καθώς προβλέπουν ότι οι διατάξεις που επιβάλλει την άρση του απορρήτου οφείλουν να περιέχουν τα εξής στοιχεία:

α) το όργανο που διατάσσει την άρση,
β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης,
γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης
δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση,
ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης,
στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης,
ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή,
η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Την επαναφορά διατάξεων για άρση του απορρήτου προκειμένου η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για τους λόγους παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ